Antena 3 CNN Externe Sindromul inimii frânte, mai mult decât o metaforă

Sindromul inimii frânte, mai mult decât o metaforă

Sindromul inimii frânte, mai mult decât o metaforă
09 Feb 2010   •   18:56

O despărţire traumatizantă sau decesul unei persoane dragi, pot produce anumite schimbări la nivelul miocardului, cu repercusiuni foarte grave asupra sănătăţii, ceea ce demonstrează că expresia ?a avea inima frântă?, nu este doar o metaforă, transmite Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Publicaţia relatează în acest sens povestea unui cuplu. Astfel într-o seară de iarnă, Dorothy Lee se întorcea acasă de la biserică împreună cu soţul ei, care a suferit un infarct fix în momentul în care maşina lor se afla într-o curbă. Dorothy a reuşit să redreseze autoturismul, a sunat la urgenţă şi a încercat să-şi readucă la viaţă soţul.

La spital, la scurtă vreme după ce a fost anunţată că partenerul ei de viaţă (cu care a fost căsătorită 40 de ani) a murit, femeia şi-a pierdut cunoştinţa după ce a acuzat dureri puternice în zona pieptului.

Medicii au fost surprinşi să descopere că nu a existat un cheag de sânge care ar fi putut să provoace femeii acele stări, inima doamnei Lee nu indica faptul că ar fi suferit un infarct. Arterele ei coronare erau foarte curate.

Medicii au concluzionat că Dorothy Lee a suferit de ?sindromul inimii frânte?. Acesta îi afectează în special pe cei care-şi pierd persoanele dragi, fiind o maladie misterioasă ce imită simptomele unui infarct, însă nu au legătură cu cauzele reale ale infarctului.


?Sindromul inimii frânte? este provocat de o emoţie puternică sau de o traumă fizică, în urma căreia organismul eliberează o cantitate prea mare de adrenalină, care afectează inima. ?Injecţia? cu adrenalină conduce la blocarea ventriculului drept, întrerupe ciclul de de contracţii şi împiedică transportul sângelui în organism. Acesta este un adevărat şoc pentru inimă, susţine cardiologul Scott Sharkey, de la Minneapolis Heart Institute. ?Se aseamănă cu un infarct însă nu este provocat de un blocaj al arterelor ci de stres?, a explicat cardiologul.

Din motive deocamdată necunoscute, această maladie, cunoscută şi după denumirea ?cardiomiopatie provocată de stres?, le afectează în special pe femeile aflate la menopauză. Trebuie precizat şi faptu că sindromul inimii frânte nu este o maladie care se manifestă frecvent, doar 1-2% din totalul pacienţilor fiind afectaţi, însă procentul urcă până la 6% în cazul pacientelor care au suferit deja un infarct.

Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close