Antena 3 CNN Externe Slovacia refuză cotele obligatorii de refugiați. Ce decizie extremă a luat

Slovacia refuză cotele obligatorii de refugiați. Ce decizie extremă a luat

Slovacia refuză cotele obligatorii de refugiați. Ce decizie extremă a luat
02 Dec 2015   •   17:53

Slovacia a depus, miercuri, plangere la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) impotriva cotelor de migranti adoptate in septembrie de Uniunea Europeana, a anuntat premierul slovac Robert Fico.

'In aceasta dimineata, Republica Slovaca a depus oficial plangere impotriva Consiliului Uniunii Europene la cea mai inalta instanta — Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg', le-a spus Robert Fico jurnalistilor.

'Am facut acest lucru din cauza deciziei adoptate de ministrii de interne la 22 septembrie cu privire la asa-numitele cote obligatorii', a adaugat el. Sute de mii de migranti, intre care numerosi refugiati care fug de conflicte armate, au sosit in Europa in acest an, iar cota prevazuta pentru Slovacia de catre UE este de aproape 2.300 de persoane.

Bratislava intentioneaza sa gazduiasca, in mod voluntar, doar 25 de familii, in total 149 de refugiati crestini din Irak, care sunt asteptati in curand in tara, a declarat luni ministrul de interne Robert Kalinak.

'Decizia (asupra cotelor) a fost adoptata cu majoritate de voturi, in pofida opozitiei unora dintre tarile membre', a explicat premierul Robert Fico.

'Dorim ca tribunalul sa anuleze, sa declare invalida (decizia) si sa oblige Consiliul la plata cheltuielilor de judecata', a mai spus el. 'Noi sustinem ca aceasta decizie luata de Consiliul de Ministri este in contradictie cu o decizie a Consiliului European care a spus in mod clar ca nicio cota obligatorie nu va fi adoptata', a mai spus Fico.

'De asemenea, noi consideram ca acest caz reprezinta o incalcare a drepturilor parlamentelor nationale si a Parlamentului European', a mai spus acesta.

×
Subiecte în articol: Slovacia criza imigranţilor
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close