Antena 3 CNN Externe Soldații ruși și-au dezlegat limba în fața localnicilor din Mariupol | Orașele ucrainene pe care Moscova le va ataca în noua ofensivă

Soldații ruși și-au dezlegat limba în fața localnicilor din Mariupol | Orașele ucrainene pe care Moscova le va ataca în noua ofensivă

Departe de liniile frontului, Moscova a început să acumuleze forțe în teritoriile ocupate, în special în localitățile cu acces la rute de aprovizionare către pozițiile rusești din prima linie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Feb 2023   •   20:38

Potrivit lui Petro Andriușcenko, consilier al primarului ucrainean exilat din Mariupol, Rusia a adus între 10.000 și 15.000 de soldați suplimentari în zonă.

El a afirmat că militarii ruși trimiși în oraș și în localitățile vecine le-au dezvăluit localnicilor că următoarele atacuri vor viza orașele Vugledar și Zaporojie, capitala regiunii cu același nume, pe care Rusia pretinde că a anexat-o.

Kievul se așteaptă la o ofensivă majoră din est și din sud înainte de 24 februarie, când se împlinește un an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

Situația actuală este însă diferită de cea din februarie anul trecut, când Rusia și-a lansat invazia din Belarus.

Citește și: Ucraina nu-și mai ascunde intenția de a lovi Rusia pe teritoriul său | "Nu ne interzice nimeni", spune un oficial de la Kiev

Orașul Bahmut este încă disputat și ambele părți pretind controlul iar, deocamdată, trupele ucrainene reușesc să respingă atacurile.

Dacă acest oraș cade, e de așteptat ca forțele invadatoare să caute să avanseze spre orașele Sloviansk și Kramatorsk, ceea ce ar deschide calea spre capturarea integrală a regiunii Donețk.

Asta înseamnă cucerirea a 10.360 kilometri pătrați de teritoriu.

În Vugledar, rușii încearcă, din nou, să preia orașul, după ce au eșuat în noiembrie.

Rușii vor să-i împingă pe ucraineni pe poziții la care artileria Kievului e ineficientă

Situat în partea sud-estică a frontului actual, Vugledar este important pentru Moscova din două motive.

În primul rând, orașul este situat în vecinătatea singurei căi ferate ce leagă Crimeea anexată de teritoriile controlate de ruși în estul Ucrainei.

De altfel, ucrainenii au folosit Vugledar ca punct de lansare al atacurilor de artilerie asupra transporturilor rusești de aprovizionare.

De asemenea, Kievul se teme că linia de la sud de orașul Zaporojie ar putea fi o altă direcție de atac.

De pildă, trupele rusești ar putea forța spre nord către orașele Orihiv și Pokrovsk, ceea ce ar însemna să împingă înapoi pozițiile din care ucrainenii pot lovi cu rachetele lor de lungă acțiune adânc în coridorul terestru controlat de ruși mai la sud.

Harkov, posibil să fie vizat de noua ofensivă rusă

Cu rachetele Himars cu rază mai lungă de acțiune, de 120 km, pe care urmează să le primească de la americani, armata ucraineană poate viza pentru contraofensivă orașele Melitopol și Tokmak.

Pentru armata rusă, noi direcții de atac ar putea viza orașele Harkov și capitala Kiev.

Harkovul nu a căzut sub controlul Moscovei în cadrul ofensivei inițiale, deși se află în nord-vest, destul de aproape de granița cu Rusia.

Dacă rușii ar reuși să-l captureze, ar obține un avantaj strategic semnificativ: odată cu o izolare a Harkovului de Kiev, trupele ucrainene aflate în prezent la sud de oraș ar putea fi împiedicate să se retragă spre capitală.

Kievul rămâne în continuare trofeul râvnit de Moscova. La începutul acestui an, scenariul unei invazii din Belarus părea revină în actualitate, atunci când Moscova și Minskul au anunțat exerciții aeriene comune pe care le-au prezentat ca defensive.

Totuși, spre deosebire de februarie 2022, evaluările occidentale și ucrainene par să fi căzut de acord că nu există informații credibile care să indice o ofensivă asupra capitalei ucrainene.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close