Antena 3 CNN International News Ucraina nu-și mai ascunde intenția de a lovi Rusia pe teritoriul său | "Nu ne interzice nimeni", spune un oficial de la Kiev

Ucraina nu-și mai ascunde intenția de a lovi Rusia pe teritoriul său | "Nu ne interzice nimeni", spune un oficial de la Kiev

Un oficial ucrainean de rang înalt s-a declarat încrezător că Ucraina va primi, în cele din urmă, avioane de luptă F-16 de producție americană.

Ucraina nu-și mai ascunde intenția de a lovi Rusia pe teritoriul său | "Nu ne interzice nimeni", spune un oficial de la Kiev
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    07 Feb 2023   •   13:59

"Este doar o chestiune de timp până când vom primi aparate F-16.

Vor veni, cu siguranță. Din păcate, în acest timp pierdem oameni, în vreme ce luptăm pentru independența noastră", a declarat pentru CNN Oleksii Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate și Apărare Națională.

F-16, dezvoltat în SUA în anii '70, este un avion de luptă foarte manevrabil, care poate fi echipat cu șase rachete aer-aer sau aer-sol.

CNN notează că astfel de aparate ar oferi Ucrainei posibilitatea de a efectua lovituri în spatele frontului cu o armă de fabricație americană.

Citește și: Atac cu drone în Rusia: a fost semnalat un incendiu la aerodromul Kursk. Moscova spune că e mâna ucrainenilor

Dacă aparatele ar trece de barajul apărării antiaeriene, ele ar putea lovi inclusiv în afara teritoriului considerat la nivel internațional ca aparținând Ucrainei.

După angajamentele luate de statele occidentale privind livrarea de tancuri în Ucraina, Kievul și-a reînnoit apelurile pentru avioane de luptă.

Totuși, liderii occidentali au evitat să discute public despre trimiterea de avioane de luptă în Ucraina.

"Am trimis o listă de dorințe lui Moș Crăciun, anul trecut, iar avioanele de luptă sunt incluse în această listă", spunea luna trecută la CNN ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

Oficial de la Kiev: "Putem lovi teritoriul rusesc cu arme ucrainene"

În discuția cu CNN, Oleksii Danilov, a făcut aluzie la capacitatea țării sale de a lovi Rusia pe propriul teritoriu, dincolo de teritoriile controlate de forțele de invazie.

"În ceea ce privește teritoriul rusesc, nimeni nu ne interzice să distrugem ținte cu arme produse în Ucraina. Avem astfel de arme? Da, avem", a spus Danilov.

Națiunile vestice au interzis Ucrainei să lovească teritoriul rusesc cu arme trimise din Occident.

Mai multe locații din Rusia, inclusiv baze militare strategice, au fost afectate pe parcursul războiului de explozii, aparent provocate de drone militare.

Omul anunțat de presă drept noul ministru al Apărării la Kiev: "Vor fi lovituri din ce în ce mai adânci"

Ucraina nu a recunoscut niciodată în mod public că este responsabilă pentru aceste lovituri.

Generalul-maior Kirilo Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, a prognozat luna trecută atacuri "din ce în ce mai adânci" în interiorul Rusiei, departe de liniile de front, fără a recunoaște vreun rol ucrainean.

Budanov, pe care presa la indicat drept succesor al lui Oleksii Reznikov la Ministerul Apărării, a declarat în ianuarie pentru ABC News că este "foarte bucuros să vadă" atacuri în interiorul Rusiei.

"Credeți că vor fi mai multe?", l-a întrebat reporterul pe Budanov. "Cred că da", a răspuns el.

"În interiorul Rusiei? Adânc în interiorul Rusiei?", a continuat reporterul.

"Din ce în ce mai adânc", a confirmat Budanov.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close