Antena 3 CNN Externe Stare de urgenţă. Indigenii din bazinul Amazonului nu mai recunosc autoritatea statului peruan

Stare de urgenţă. Indigenii din bazinul Amazonului nu mai recunosc autoritatea statului peruan

Stare de urgenţă. Indigenii din bazinul Amazonului nu mai recunosc autoritatea statului peruan
Sursa foto: Peruvieni
16 Mai 2009   •   14:05

Guvernul din Peru a decretat starea de urgenţă, în bazinul fluviului Amazon, după ce indigenii din zonă au anunţat că nu mai recunosc autoritatea statului. Indigenii contestă o serie de decrete care permit exploatarea resurselor de pe teritoriul lor tradiţional.

Sectorul peruan al Amazonului reprezintă 60% din teritoriul ţării, dar este populat doar de câteva sute de mii de indigeni. Guvernul de la Lima a adoptat, în ultimii ani, decrete care le deschid firmelor străine calea spre exploatarea petrolului, gazului şi pădurilor din Amazon. Indigenii consideră, însă, că au drepturi strămoşeşti asupra acestor resurse şi nu acceptă să fie jefuiţi de străini.

Pentru a se face auziţi, indigenii s-au înarmat cu arcuri şi săgeţi şi au blocat drumurile, apele navigabile şi conductele din regiune. Liderul indigenilor a precizat că, din acest moment, ei nu mai recunosc legile statului, ci doar legile lor străvechi. În replică, guvernul a decretat starea de urgenţă, ceea ce le dă puteri depline comandanţilor militari locali.

În zonă au avut loc primele ciocniri. Indigenii susţin că o tânără a fost ucisă în confruntări. Ei sunt susţinuţi de apărătorii drepturilor civile şi de episcopii din regiune. Guvernul îi ameninţă, însă, cu închisoarea şi dă asigurări că va restabili ordinea prin orice mijloace.

Antena 3

×
Parteneri
Hidroelectrica a anunţat perioada în care se transmite indexul în mai 2024
x close