Antena 3 CNN Externe Stare de urgență în Kazahstan. Guvernul a demisionat pe fondul protestelor violente cauzate de creșterea prețului combustibilului

Stare de urgență în Kazahstan. Guvernul a demisionat pe fondul protestelor violente cauzate de creșterea prețului combustibilului

Este stare de urgență în Kazahstan. Executivul a demisionat după mai multe zile consecutive de proteste violente, cauzate de creșterea prețului la combustibil.

Stare de urgență în Kazahstan. Guvernul a demisionat pe fondul protestelor violente cauzate de creșterea prețului combustibilului
Sursa foto: Twitter/ The New York Times
de Cerasela Stafie    |    05 Ian 2022   •   10:29

Kassym-Jomart Tokayev, șeful statului, a acceptat miercuri demisia guvernului și a declarat stare de urgență în cel mai populat oraș al țării, după proteste violente declanșate de creșterea prețului carburanților în țara central-asiatică, bogată în petrol.

Poliția a folosit gaze lacrimogene și grenade paralizante marți seara, pentru a alunga sute de protestatari din piața principală din Almaty, cel mai mare oraș al fostei republici sovietice, iar confruntările au durat ore în șir în zonele din apropiere.

Peste două sute de persoane au fost reținute în timpul tulburărilor și 95 de polițiști au fost răniți, a anunțat Ministerul de Interne într-un comunicat, scrie France24.

Tokayev a declarat stare de urgență în Almaty și în provincia de vest Mangistau, producătoare de petrol, miercuri dimineața, și a spus că în spatele violenței se află provocatori autohtoni și străini.

Protestele au început duminică în provincia Mangistau, după ridicarea plafoanelor de preț la gazul petrolier lichefiat, un combustibil popular pentru autovehicule, cu o zi mai devreme, lucru care a cauzat o creștere mare a prețului. 

Adresându-se miercuri membrilor interimar ai cabinetului, Tokayev le-a ordonat acestora și guvernatorilor provinciali să reintroducă controalele ale prețurilor GPL și să le extindă la benzină, motorină și alte bunuri de consum ”importante social”.

De asemenea, el a ordonat guvernului să elaboreze o lege a falimentului personal și să ia în considerare înghețarea prețurilor la utilități și subvenționarea plăților chiriei pentru familiile sărace.

Șeful statului a spus că situația se îmbunătățește în orașele afectate de proteste, după ce a fost declarată starea de urgență, care a impus o oprire și restricții de circulație.

 

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close