Antena 3 CNN Externe Studiu. Delfinii îşi "prepară" hrana înainte să o mănânce

Studiu. Delfinii îşi "prepară" hrana înainte să o mănânce

Studiu. Delfinii îşi "prepară" hrana înainte să o mănânce
Sursa foto: Delfini
30 Ian 2009   •   21:05

Delfinii pot fi denumiţi "bucătarii mărilor", după ce s-a constatat că folosesc metode precise şi elaborate pentru a curăţa cerneala sepiilor şi a frăgezi carnea calamarilor. O femelă din specia delfinilor cu botul gros a fost observată în timp ce "curăţa" o sepie, prinsă în apele golfului Spencer din sudul Australiei. "Acesta este un indiciu care confirmă nivelul de dezvoltare a creierului delfinilor", a declarat Mark Norman, membru al unei echipe de cercetători a muzeului Victoria din Melbourne, Australia.
Tom Tregenza, de la Universitatea din Exeter, co-autor al studiului, susţine că acest tip de comportament a fost deseori întâlnit în timpul cercetărilor, efectuate în perioada 2003 - 2007. În plus, afirmaţiile cercetătorilor sunt confirmate şi de observaţii făcute de scufundătorii din zonă. "Acest tip de comportament alimentar este specific animalelor adaptate la un singur tip de pradă şi dovedeşte o flexibilitate comportamentală impresionantă pentru un animal ce nu face parte din categoria primatelor", este de părere Tregenza.
În urma observaţiilor efectuate, s-a constatat că femela goneşte mai întâi sepia către fundul oceanului, unde este mai uşor vizibilă. Sepia este apoi lovită printr-o lovitură foarte rapidă. care provoacă un zgomot puternic. După aceea, delfinul ridică sepia şi o loveşte uşor cu vârful botului, scoţând astfel din corp cerneala toxică, folosită de sepie în scop de autoapărare. Sepia este apoi frecată de pietrişul de pe fundul oceanului, pentru frăgezirea cărnii.
Un alt studiu, efectuat în 2005, a demonstrat faptul că delfinii sunt capabili să înveţe în grup să folosească unelte. O femelă-delfin, a fost observată de cercetători în timp ce îşi învăţa fiicele cum să desfacă nişte bureţi de mare şi să îi folosească pentru a se proteja în timp ce cerceteazã fundul oceanului. Delfinii folosesc bureţii ca pe "un fel de mănuşi", atunci când caută hrană, a explicat cercetătorul Michael Krutzen.
Antena3.ro

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close