Antena 3 CNN Externe Studiu: Rockerii, la fel de extenuaţi ca muncitorii din construcţii

Studiu: Rockerii, la fel de extenuaţi ca muncitorii din construcţii

Studiu: Rockerii, la fel de extenuaţi ca muncitorii din construcţii
Sursa foto: rocker
23 Apr 2009   •   19:12

Rockerii se epuizează la fel de mult ca muncitorii din domeniile în care se apelează la munca fizică. Acesta este rezultatul unui studiu realizat în Finalnda.

Studiul a fost realizat de Institutul pentru medicina muncii din Finalnda, informează AFP. Grupul punk Apulanta, unul dintre cele mai populare din Finlanda, a acceptat să servească drept cobai pentru cercetători. Aceştia au dorit să măsoare impactul pe care îl are stresul asupra organismului uman.

Medicii le-au măsurat temperatura şi tensiunea celor trei rockeri finlandezi în timpul a două concerte din luna februarie. Apoi, au comparat valorile obţinute cu valorile medii.

După toate aceste analize, cercetătorii au concluzionat că viaţa de rocker este la fel de extenuantă ca şi cea a unui lucrător care prestează munci fizice.

"Meseria de chitarist sau de solist rock este la fel de solicitantă din punct de vedere fizic ca şi săpatul unei gropi, mutarea unor piese grele de mobilier sau găuritul zidurilor cu o bormaşină", au spus medicii finlandezi.

În cocluzie, un toboşar va transpira la fel de mult ca un tăietor de lemne sau ca un zidar, iar un basist va fi la fel de extenuat ca un măcelar sau un pugilist.

În timpul unui spectacol care durează 90 de minute, pulsul ajunge la 128 - 144 de bătăi pe minut, în timp ce temperatura corporală depăşeşte 38 de grade.

Studiul nu a avut un mare inmpact asupra toboşarul trupei finlandeze, Sipe Santapukki, în vârstă de 31 de ani. Acesta a declarat că nu este deloc descurajat de rezultatul studiului şi că vor continua să concerteze la fel ca şi până acum, fără nici un fel de reţineri.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close