Antena 3 CNN Externe SUA i-a avertizat pe Aliații din Europa că rușii vor invada miercuri Ucraina

SUA i-a avertizat pe Aliații din Europa că rușii vor invada miercuri Ucraina

Situația din Ucraina ajunge într-un moment dramatic: conform informațiilor Spiegel, SUA i-au avertizat pe Aliații din Europa că se tem de un atac rusesc miercuri.

SUA i-a avertizat pe Aliații din Europa că rușii vor invada miercuri Ucraina
Sursa foto: Twitter/ Euromaidan Press
de Alexandra Ionescu    |    12 Feb 2022   •   10:20

Serviciile de informații americane au emis cel mai urgent avertisment către aliații NATO cu privire la un atac iminent rusesc asupra Ucrainei. Potrivit informațiilor SPIEGEL, atât serviciul secret al SUA CIA, cât și armata SUA au informat vineri guvernul federal și alte state NATO că, pe baza unor noi informații, există temeri că atacul ar putea avea loc încă de miercurea viitoare.

Potrivit mai multor diplomați și oficiali militari, Statele Unite au oferit multe detalii despre briefing-urile secrete. Au fost descrise în mod specific rutele pentru invazia rusă, precum și unitățile ruse individuale și sarcinile pe care urmau să le asume.

16 februarie e data posibilă pentru începerea invaziei

La Berlin nu se cunoștea inițial informațiile pe care se bazează avertismentul acut al SUA. Cu toate acestea, s-a spus că conturile din SUA erau foarte detaliate și susținute de multe surse.

Cu toate acestea, nu se poate evalua și prezice singur dacă un atac este iminent. Un moment din jurul mijlocului lunii februarie a fost mult timp considerat plauzibil. Cu toate acestea, oamenii din interior cred că este posibil ca SUA să răspândească în mod deliberat informațiile pentru a torpila planurile de atac rusești.

Militarii și diplomații occidentali au declarat în seara că serviciile secrete americane au interceptat aparent indicii că conducerea rusă a pregătit armata pentru miercurea viitoare. Dacă aceasta reprezintă deja o decizie nu poate fi spus cu certitudine în acest moment.

La conferința de presă de la Casa Albă, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, a refuzat să comenteze aceste rapoarte. Un atac ar putea avea loc oricând, chiar înainte de încheierea Jocurilor Olimpice.

Totuși, el a subliniat: „Nu spunem că președintele Putin a luat o decizie finală.” Pe parcursul crizei, guvernul SUA a diseminat informații de informații la o scară neobișnuit de mare.

Întâlnire de criză în ”Camera de urgență”

Parcursul zilei s-a putut observa o agravare a situației. Ministrul de externe Antony Blinken, care se află în prezent în Australia, a avertizat despre un posibil atac înainte de încheierea Jocurilor Olimpice din China, pe 20 februarie.

Cu o seară înainte, președintele american Joe Biden le-a cerut tuturor americanilor să părăsească imediat Ucraina. Potrivit presei americane, el s-a întâlnit joi seara târziu cu cei mai importanți consilieri de securitate în Sala de Urgență de la Casa Albă.

Apoi, vineri, lucrurile s-au agravat șimai mult. Aparent, Statele Unite au informat aliații în mod individual despre noile descoperiri încă de dimineața devreme.

Pentru după-amiaza târziu, președintele american Joe Biden a convocat toți șefii de stat și de guvern din UE pentru o conferință secretă. Au fost invitați și șeful Comisiei UE, Ursula von der Leyen, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Pe lângă noile constatări, Biden a mai subliniat cât de important este să rămânem în dialog cu Rusia. S-a vorbit și despre un posibil apel telefonic între el și Putin.

Guvernul federal a comentat doar foarte vag conținutul videoconferinței. Purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat pe Twitter că a fost un „schimb important despre situația de securitate foarte, foarte gravă din Ucraina”, în care s-a exprimat unitatea Aliaților. Aliații sunt pregătiți pentru un răspuns ferm, cu sancțiuni, în cazul în care ar exista o invazie. Acum era vorba de „prevenirea unui război în Europa”.

×
Subiecte în articol: Rusia SUA Ucraina atac NATO razboi
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close