Antena 3 CNN International News Joe Biden avertizează americanii din Ucraina că nu va trimite trupe să-i salveze: ”Dacă SUA și Rusia încep să tragă una în alta, începe al Treilea Război Mondial”

Joe Biden avertizează americanii din Ucraina că nu va trimite trupe să-i salveze: ”Dacă SUA și Rusia încep să tragă una în alta, începe al Treilea Război Mondial”

Președintele Joe Biden i-a îndemnat joi pe americanii din Ucraina să părăsească țara imediat, avertizând că „lucrurile ar putea degenera rapid” în regiune.

Joe Biden avertizează americanii din Ucraina că nu va trimite trupe să-i salveze: ”Dacă SUA și Rusia încep să tragă una în alta, începe al Treilea Război Mondial”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    11 Feb 2022   •   08:54

„Cetățenii americani ar trebui să plece acum”, a spus Biden într-un interviu.

Referindu-se la Rusia, care a masat trupe la granița sa cu Ucraina, Biden a spus: „Nu este ca și cum am avea de-a face cu o organizație teroristă. Avem de-a face cu una dintre cele mai mari armate din lume. Este o situație foarte diferită și lucrurile ar putea să degenereze repede.”

Biden a spus în timpul interviului său pe NBC că „nu există” o situație care să-l determine să trimită trupe americane să salveze americanii care încearcă să părăsească Ucraina, adăugând: ”Dacă SUA și Rusia încep să tragă una în alta, începe al Treilea Război Mondial”.

Dacă președintele rus Vladimir Putin este „atât de nesăbuit pentru a face asta, el (Joe Biden) este suficient de inteligent pentru a nu face nimic care ar avea un impact negativ asupra cetățenilor americani”, a adăugat Biden.

Casa Albă a aprobat un plan pentru cei aproape 2.000 de militari americani din Polonia pentru a-i ajuta pe americanii care ar putea încerca să părăsească Ucraina dacă Rusia invadează, potrivit a doi oficiali american.

Forțele americane nu sunt în prezent autorizate să intre în Ucraina în cazul în care izbucnește un război și nu există planuri ca acestea să conducă o operațiune de evacuare necombatantă asemănătoare cu operațiunea SUA din Afganistan vara trecută.

În schimb, planul actual este ca trupele, care sunt din Divizia 82 Aeropurtată, să înceapă amenajarea unor zone de procesare și adăposturi temporare în interiorul Poloniei, lângă granița cu Ucraina, unde americanii care fug din țară ar putea cere ajutor în timpul tranzitului.

Instalațiile nu au fost încă ridicate, a spus un oficial al apărării, dar vor începe să fie pe măsură ce mai multe trupe americane sosesc în Polonia.

Departamentul de Stat al SUA și-a repetat joi avertismentul spunând că americanii nu ar trebui să călătorească în Ucraina „din cauza amenințărilor sporite ale acțiunii militare ruse” și le-a cerut celor din țară să plece imediat.

Avizul le-a spus cetățenilor americani din Ucraina „să fie conștienți de faptul că guvernul SUA nu va putea evacua cetățenii americani în cazul unei acțiuni militare ruse oriunde în Ucraina”.

La sfârșitul lunii ianuarie, Departamentul de Stat a autorizat plecarea personalului care nu este esențial de la Ambasada SUA la Kiev și a ordonat membrilor familiei acestora să plece din țară.

SUA au estimat că Rusia are peste 100.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina, trupe la care s-au adăugat și alte mii săptămâna aceasta.

Biden este de așteptat să vorbească vineri cu liderii europeni și NATO despre acumularea de trupe de către Rusia în apropierea Ucrainei, potrivit unei surse.

Apelul comun cu liderii Franței, Regatului Unit, Italiei, Germaniei și altor părți vine în timp ce națiunile occidentale caută căi diplomatice pentru a dezamorsa criza.

Biden a vorbit miercuri cu președintele francez Emmanuel Macron despre eforturile diplomatice ale lui Macron la Moscova cu Putin. 

Generalul Mark Milley a vorbit joi cu locotenentul general Valery Zaluzhny, omologul său ucrainean, pentru a discuta despre mediul de securitate din Europa. A fost a doua lor conversație în această săptămână. Joi, Milley a vorbit pentru prima dată cu omologul său din Belarus, între cele două apeluri către Ucraina.

Rusia și Belarus au început joi 10 zile de exerciții militare comune, pe fondul eforturilor diplomatice de a dezamorsa criza din cauza temerilor că Rusia plănuiește o incursiune pe teritoriul ucrainean.
 

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close