Antena 3 CNN International News Antony Blinken: Rusia ar putea lansa atacul în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice

Antony Blinken: Rusia ar putea lansa atacul în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice

Secretarul american de stat Antony Blinken a spus că invazia Rusiei în Ucraina ar putea începe "în orice moment", inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Antony Blinken: Rusia ar putea lansa atacul în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    11 Feb 2022   •   20:53

"După cum am spus anterior, suntem într-un interval în care o invazie poate începe în orice moment și, ca să fiu clar, asta include Jocurile Olimpice", a spus Blinken, vineri, la Melbourne.

Jocurile Olimpice de la Beijing urmează să se încheie în data de 20 februarie.

Înaltul oficial american s-a întâlnit în orașul australian cu omologii săi din țările membre ale Dialogului strategic de securitate QUAD, din care fac parte, în afara SUA, Japonia, India și Australia.

El a confirmat că Departamentul american de stat continuă retragerea de personal de la ambasada din Kiev.

CNN notează că declarația lui Blinken vine la o zi după ce Departamentul de Stat și președintele Joe Biden le-au cerut cetățenilor americani să părăsească "imediat" Ucraina.

Secretarul american de stat a reiterat, la rândul său, acest apel.

"Am spus foarte clară că cetățenii americani rămași în Ucraina trebuie să plece imediat", a cerut el.

În ianuarie, Departamentul de Stat al SUA a autorizat plecarea personalului neesențial de la ambasada din Kiev să plece din Ucraina și a cerut familiilor diplomaților aflați la post să plece, la rândul lor, din țară.

Joi, autoritățile SUA au cerut americanilor aflați încă în Ucraina să plece "imediat, prin mijloace comerciale sau particulare".

SUA și aliații lor dispun de informații care sugerează că Rusia ar putea lansa un atac asupra Ucrainei chiar înainte de finalul Jocurilor Olimpice de Iarnă, au precizat pentru CNN mai multe surse la curent cu situația.

După ce SUA au indicat că Vladimir Putin și-ar putea reajusta calendarul planurilor de invazie în funcție de evenimentul sportiv de la Beijing, liderul rus s-a deplasat în capitala chineză pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice și s-a întâlnit acolo cu președintele chinez Xi Jinping.

Cei doi au dat publicității un pact care promite o cooperare ruso-chineză "fără limite".

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close