Antena 3 CNN Externe SUA apreciază că Afghanistan este în faţa unui moment critic

SUA apreciază că Afghanistan este în faţa unui moment critic

SUA apreciază că Afghanistan este în faţa unui moment critic
Sursa foto: alegeri afganistan
03 Sep 2009   •   16:37

Richard Holbrooke, trimisul special american pentru Afganistan, a descris rezultatul alegerilor prezidenţiale din acest stat ca fiind 'critic' pentru viitorul ţării, după ce numărul de acuzaţii de fraudă a trecut de 2500.
Holbrooke a cerut un rezultat ?corect? al cursei prezidenţiale dintre Hamid Karzai şi principalul oponent Abdullah Abdullah. În pofida relatărilor despre un schimb dur de replici referitor la alegeri dintre el şi Karzai în timpul ultimei vizite, Holbrooke a subliniat că nu se va interveni în rezultat.
Rezultatele parţiale ale alegerilor din 20 august arată că actualul preşedinte, Karzai, s-a distanţat de fostul ministru de Externe, Abdullah, la 47.3 procente faţă de 32.6%, cu 69% dintre voturi fiind numărate.
Karzai are nevoie de peste 50 procente din voturi pentru a evita un tur doi-
Holbrooke, care a avut un conflict verbal cu Karzai în timpul recentei vizite de la Kabul, arăta că: "Nu avem candidaţi favoriţi sau preferinţe pentru o victorie din primul tur sau organizarea unui nou scrutin. Susţine un proces corect supervizat de Comisia Electorală Independentă. Faza postelectorală, faza în care se determină cine a câştigat, va fi crucială pentru viitorul Afganistanului ."
Acesta sublinia că acuzaţiile de fraudă vor fi verificate. Diplomaţii se tem că alegerile sunt minimalizat de acuzaţiile de vot multiplu, intimidare etc. Peste 600 din ele sunt considerate destul de serioase pentru a afecta rezultatul, dacă sunt confirmate.
Printre ultimele acuzaţii se numără cea în care oficiali guvernamentali au închis secţii de votare dintr-un district loial candidatului opoziţiei, pentru a umple apoi urnele cu 24000 voturi false pentru Karzai. Acuzele mai arată că oficiali apropriaţi de fratele preşedintelui ar fi închis toate secţiile într-o regiune ce ameninţa că ar vota pentru rivalul acestuia.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan Hamid Karzai
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close