Antena 3 CNN Externe SUA aprobă trimiterea a 13000 trupe suplimentare în Afganistan

SUA aprobă trimiterea a 13000 trupe suplimentare în Afganistan

SUA aprobă trimiterea a 13000 trupe suplimentare în Afganistan
Sursa foto: razboi afgan
14 Oct 2009   •   03:41

Washington Post relatează că preşedintele american Barack Obama va desfăşura 13.000 de noi soldaţi în Afganistan, pe lângă cei 21.000 deja aprobaţi în martie. Cu toate acestea, Casa Albă nu a anunţat oficial măsura, care ar fi avut un statut oarecum secret.
Forţele suplimentare ar consta în primul rând în trupe de suport- precum ingineri, personal medical, experţi în spionaj, scrie Post, care a calculat că Obama a aprobat în total trimiterea a 34.000 de soldaţi în acest an.
Informaţiile au fost confirmate pentru publicaţie de o sursă din cadrul administraţiei.
Relatarea presei vine în momentul în care Obama ia în calcul cererea comandantului SUA şi NATO din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, care ar dori mai multe trupe pe front, pentru luptăm antrenament şi de sprijin, pentru un total de peste 40.000.
Cu toate acestea se apreciază că până la finele anului, numărul maxim de soldaţi de pe acest front va rămâne neschimbat -68000 .
În trecut, marile desfăşurări de trupe de asistenţă nu au fost publicate de Pentagon şi Casa Albă. Când fostul preşedinte George W. Bush a anunţat suplimentarea trupelor americane pentru Irak a menţionat doar 20.000 de soldaţi şi nu şi cei 8000 de angajaţi în trupele de asistenţă.

Pentagonul a dezminţit ulterior că preşedintele Barack Obama a decis să trimită în Afganistan fără să anunţe 13.000 de militari americani, în afară de cele 21.000 de efective suplimentare pe care le-a făcut publice în luna martie.
Armata a dezminţit că ar fi avut loc o disimulare. Un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării a precizat că s-a pus permanent în discuţie problema suplimentării efectivelor din Afganistan la 68.000 până la sfârşitul anului, cifră ce îi include şi pe cei 13.000 de soldaţi.
"Nu lipseşte nimic. Nu s-a ascuns nimic", a afirmat purtătorul de cuvânt, colonelul Dave Lapan. El a declarat că detaşarea a cel puţin jumătate din cei 13.000 de militari de sprijin a fost aprobată de predecesorul lui Obama, George W. Bush.
"Din punct de vedere tehnic, aceştia au fost trimişi în Afganistan câtă vreme Obama era la putere? Da, dar (trimiterea acestora) fusese aprobată anterior", a adăugat colonelul.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan Barack Obama
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close