Antena 3 CNN Externe SUA ar putea creşte numărul de mercenari din Afganistan

SUA ar putea creşte numărul de mercenari din Afganistan

SUA ar putea creşte numărul de mercenari din Afganistan
Sursa foto: afghan war
27 Iul 2009   •   02:49

Autorităţile militare din Afganistan ar putea angaja un contractor privat pentru a păzi zecile de baze sau pentru a proteja convoaiele de transport. Posibilitatea de acorda contracte de securitate vine pe fondul trimiterii de mii de soldaţi în Afganistan pentru opri violenţa crescândă alimentată de talibani. Cum numărul trupelor creşte, la fel se întâmplă şi cu cererea de a păzi avanposturile lor.

Secretarul american al Apărării declara că doreşte să mai renunţe la folosirea contractorilor privaţi, care oferă acum o serie mare de servicii trupelor americane din zonele de război, printre care transportul, comunicaţiile, servicii de catering, construcţii sau întreţinere. De altfel, în februarie, Gates califica folosirea firmelor private ca "vitală" în anumite părţin din Afganistan pentru sprijinirea bazelor americane. El declara că aceştia creează şi locuri de muncă pentru afgani.

Folosirea firmelor private în irak a fost deosebit de controversată. De la împuşcarea, în septembrie 2007, a unor civili irakieni la Bagdad de către gardieni Blackwater (acum compania se numeşte Xe Services), oficialii SUA au fost asaltaţi de critici care cereau un control mai strict al angajaţilor privaţi.

Washington Post scrie că armata a dat pe 10 iulie o notă contractorilor interesaţi în care arăta că analizează posibilitatea unei securităţi sporite în teatrul de operaţiuni.

"Contractul va oferi o serie largă de servicii de securitate, inclusiv securitae a bazelor forţelor americane şi de coaliţie, protejarea convoaielor?, se arată în notă.
Dacă armata continuă cu acest plan, un contract ar trebui semnat până la 1 decembrie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close