Antena 3 CNN Externe SUA declanşează ofensiva pentru a opri fluxul de bani spre talibani

SUA declanşează ofensiva pentru a opri fluxul de bani spre talibani

SUA declanşează ofensiva pentru a opri fluxul de bani spre talibani
Sursa foto: finantare terrorism
29 Iul 2009   •   08:18

Trimisul special al lui Barack Obama pentru Afganistan şi Pakistan a anunţat o nouă campanie SUA pentru a încerca să oprească fluxul de bani din străinătate către talibani, despre care se spune că s-ar ridica la sute de milioane de dolari pe an, în special din ţările Golfului arab.

Richard Holbrooke preciza că mare parte din aceste sume ce îi întreţin pe insurgenţi vin de la susţinători din afară, inclusiv din statele occidentale, şi depăşesc venitul talibanilor din traficul cu opium sau heroină.

Deşi nu a oferit o sumă exactă a acestor fonduri externe, se estimează că traficul de droguri aduce talibanilor cel puţin 400 milioane de dolari pe an.

Holbrooke a precizat că o nouă unitate de luptă contra traficului de droguri şi de bani va lua fiinţă sub conducerea unor oficiali de la Trezoreria americană, Pentagon, FBI şi CIA, pentr a încerca să îi slăbească pe insurgenţi.

Aflat la Bruxelles pentru a discuta despre campania afgană şi criza refugiaţilor din valea Swat din Afganistan, Holbrooke se plângea că soarta refugiaţilor nu este luată în serios de Europa, dacă judecă după câţi bani a oferit.
El a cerut ca europenii să ajungă cel puţin la cei 335 milioane dolari oferiţi de SU, în timp ce contribuţia Europei s-a oprit undeva la jumătatea acestei sume.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close