Antena 3 CNN Externe SUA, fără flotă spaţială: Naveta Atlantis a încheiat ultima misiune

SUA, fără flotă spaţială: Naveta Atlantis a încheiat ultima misiune

 SUA, fără flotă spaţială: Naveta Atlantis a încheiat ultima misiune
Sursa foto: Foto: Intact Images
21 Iul 2011   •   13:02
Flota americană Spaţială şi-a încheiat joi existenţa, după 30 de ani. Naveta Atlantis, cu cei patru astronauţi la bord, trei bărbaţi şi o femeie, a aterizat la centrul spaţial Kennedy din Florida. Astronauţii americani au instalat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale un nou sistem experimental ce permite realimentarea cu carburant în regim automatizat a sateliţilor, cu scopul de a le prelungi durata de funcţionare.

După această misiune, a 135-a şi totodată ultima, Statele Unite se vor afla, pentru prima dată din 1981, în situaţia de a nu avea niciun vehicul pentru a-şi transporta astronauţii în spaţiu.

Americanii
vor depinde timp de cel puţin cinci ani de capsulele ruseşti Soyuz, care taxează cu 51 de milioane de dolari un loc la bord, până când un nou vehicul spaţial american va fi construit pentru a înlocui navetele spaţiale.



Primele vehicule spa
ţiale americane private care transportă mărfuri ar putea fi lansate la sfârşitul anului 2012, dar NASA trebuie să aştepte cel puţin până în 2015 până când noile capsule capabile să transporte astronauţi vor fi gata să decoleze.

Cele cinci navete ale flotei americane spaţiale au parcurs în cei 30 de ani aproape 900 de milioane de kilometri şi au făcut mai mult de 21 de mii de tururi ale Pământului în peste 1300 de zile pentrecute în Spaţiu. Două dintre ele au fost distruse în accidente în urma cărora şi-au pierdut viaţa 14 oameni. De acum înainte, navetele vor fi apoi expuse în câteva muzee din Statele Unite ale Americii.

Staţia internaţională Spaţială, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.
 





×
Subiecte în articol: SUA aterizare
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close