Antena 3 CNN Externe SUA împarte datele culese de drone cu Pakistan

SUA împarte datele culese de drone cu Pakistan

SUA împarte datele culese de drone cu Pakistan
Sursa foto: drone americane
15 Mai 2009   •   16:24

SUA a făcut un pas fără precedent şi împarte cu Islamabad datele de supraveghere culese de dronele ce supraveghează Pakistanul, au anunţat oficiali ai Pentagonului.
Amiralul Mike Mullen, şeful de stat major american, a confirmat, la o audiere din Senatul american, că Pakistan ceruse datele în cauză. Militarul a dezvăluit că relatarea anterioară despre cooperarea dintre cele două state a publicaţiei New York Times este o ?descriere exactă? a situaţiei.
Acesta a precizat însă că în ultima lună, Pakistanul nu a mai cerut date de la aparatele de zbor americane.
Dronele americane ce zboară la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan, inclusiv cele ce au bombardat ţinte al-Qaeda, au fost în centrul unor discuţii între Washington şi Islamabad şi sursă de tensiuni.

Oficialii pakistanezi au făcut presiuni pentru a avea control direct al dronelor, în timp ce armata şi serviciile de informaţii americane au oferit acces la datele culese.
Preşedintele pakistanez Asif Ali Zardari a recunoscut în timpul unei vizite la Londra că a cerut "proprietatea" asupra dronelor SUA ce execută atacuri.
Pakistan declară că atacurile cu drone, ce au ucis peste 390 de oameni în 42 de atacuri din august 2008, încalcă suveranitatea teritorială şi cresc resentimentele în acest stat.
Pe de altă parte serviciile de informaţii americane se opun unor misiune comune cu Pakistan, pe baza scurgerilor de informaţii către militanţi probate în atacuri anterioare.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close