Antena 3 CNN Externe SUA: Războiul din Afganistan este mai dur decât cel din Irak

SUA: Războiul din Afganistan este mai dur decât cel din Irak

SUA: Războiul din Afganistan este mai dur decât cel din Irak
Sursa foto: razboiul afgan
09 Feb 2009   •   04:53

Războiul din Afganistan va fi mult mai dur decât cel din Irak, a declarat trimisul special al administraţiei americane pentru Afganistan şi Pakistan la conferinţa de securitate organizată la Munchen.
?Nu există o formulă magică pentru Afganistan?, avertiza Richard C. Holbrooke. ?Va fi o luptă lungă şi dificilă.? Holbrooke a participat alături de alţi oficiali americani, printre care şi vicepreşedintele Joe Biden şi consilierul de securitate al lui Barack Obama -generalul James Jones la conferinţa anuală pentru securitate.
La aceasta a venit şi preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, care a ţinut să sublinieze că s-au făcut progrese - de la drumuri până la şcoli. El a cerut o reconciliere cu forţele talibane, ?care nu sunt parte a Al Qaeda, a reţelelor teroriste şi care doresc să revină în ţară?. El a criticat NATO pentru numărul de civili ucişi.
Pe de altă parte, generalul Jones şi Holbrooke au atacat fosta administraţie, care a lăsat moştenire o adevărată dezordine în Afganistan. ?Am avut tendinţa să ne concentrăm prea mult pe reconstrucţia militară, care era importantă dar nu este singurul lucru care trebuia făcut?, declara Jones.
De altfel, se pare că echipa lui Obama crede la unison că efortul făcut în Afganistan nu dă roade.
?Nu am văzut niciodată atâta dezordine precum cea pe care am moştenit-o?, aprecia Richard Holbrooke. Iar generalul David H. Petraeus sublinia la conferinţă că războiul din Afganistan s-a deteriorat dramatic în ultimii doi ani.
?Afganistan este cunoscut de-a lungul istoriei ca cimitirul imperiilor. Nu putem trata acest lucru cu uşurinţă?. Momentan sunt 36000 de soldaţi în Afganistan, dar administraţia Obama are intenţia de a mai trimite 30.000 de soldaţi. Alte state au aproximativ 32.000 de soldaţi sub comandă NATO.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan trupe NATO
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close