Antena 3 CNN Externe SUA se pregătesc să declare succesul în Afganistan

SUA se pregătesc să declare succesul în Afganistan

SUA se pregătesc să declare succesul în Afganistan
Sursa foto: David Petraeus
11 Mai 2009   •   17:01

Al-Qaeda nu mai are o prezenţă semnificativă în Afghanistan, susţine Generalul David Petraeus, comandantul trupelor americane în regiune. Cu toate acestea el arăta că ei ?intră şi ies din Afganistan. Dar al Qaeda nu mai are baza în Afganistan. Deşi elemente şi susţinători cu siguranţă că au enclave şi sanctuare în părţi din Estul Afganistanului", declara militarul pentru CNN.
Comentariile sale ar putea fi baza pentru o eventuală declaraţie a succesului american în războiul afgan, ce a început acum mai mult de şapte ani. Preşedintele Barack Obama a subliniat recent necesitatea unui război mai concentrat în Afganistan ? " pentru a sfărâma, destrăma şi învinge al Qaeda" şi pentru a preveni revenirea sa.
Cu toate acestea generalul Petraeus, care comandă trupele şi din Orientul Mijlociu, a avertizat că al-Qaeda a prins rădăcini în Pakistan şi reprezintă o ?ameninţare existenţială" la adresa acestui stat nuclear.
El a subliniat că ofensiva pakistaneză contra talibanilor in valea Swat reprezintă un semn că liderii politici, armata şi poporul sunt uniţi contra islamiştilor.
Armata pakistaneză a declarat duminică că a ucis 200 de luptători talibani în 24 de ore în încercarea de a-i alunga din valea Swat. Prezenţa talibanilor la doar 90 de kilometri de Islamabad a provocat îngrijorare la Washington.
În vreme ce Petraeus declara că Osama bin Laden şi Ayman al-Zawahiri sunt încă şefii al-Qaeda, generalul James Jones, consilier al lui Obama aprecia că nu este clar dacă Bin Laden mai este în viaţă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan Al Qaeda pakistan
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close