Antena 3 CNN Externe SUA şi Londra cer integrarea talibanilor în viaţa politică

SUA şi Londra cer integrarea talibanilor în viaţa politică

SUA şi Londra cer integrarea talibanilor în viaţa politică
Sursa foto: luptãtori talibani
28 Iul 2009   •   22:35

Oficiali americani şi britanici au cerut includerea luptătorilor talibani care renunţă la extremism în viaţa politică a Afganistanului. Richard Holbrooke, trimisul special american pentru regiune, declara că o asemenea iniţiativă a fost neglijată până acum. În timp ce secretarul de Externe de la Londra, David Miliband sublinia că includerea talibanilor moderaţi în dialog ar putea aduce stabilitate.
Declaraţiile acestuia se adaugă celor ale preşedintelui afgan Hamid Karzai, care sublinia că este pregătit să adopte un ton mai conciliant cu talibanii care renunţă la violenţă.
Ramurile de măslin au fost întinse spre talibani în momentul în care s-a anunţat şi încheierea ofensivei britanice din sudul ţării.
Acum trupele NATO se vor concentra pe menţinerea teritoriilor cucerite în provincia Helmand, în pregătirea alegerilor prezidenţiale din luna august.
Richard Holbrooke aprecia pentru BBC că talibanii sunt supuşi unei mari presiuni, după ce sursele lor de finanţare au fost subminate. În plus, sublinia că noua prioritate este includerea luptătorilor talibani în procesul politic. El consideră că acestora le trebuie oferită o alternativă la violenţă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close