SUA susţine că Kîrgîzstan nu va închide baza americană

12 Apr 2010   •   01:45
SUA susţine că Kîrgîzstan nu va închide baza americană manas

Liderul interimar al Kîrgîzstanului, Roza Otunbaeva, a confirmat că administraţia sa va respecta acordurile anterioare cu SUA privind aeroportul Manas, a anunţat Departamentul de Stat american.
"Secretarul a vorbit despre securitatea regională şi rolul important pe care Kîrgîzstan îl joacă în a găzdui Centrul de Tranzit din Manas?, se arară într-un comunicat SUA.
"Otunbaeva a confirmat că administraţia kîrgîză va respecta acordurile anterioare privind Centrul.
Secretarul american de stat Hillary Clinton a avut o discuţie telefonică cu Otunbaeva, după ce SUA au oprit toate zborurile de trupe spre Afganistan prin această bază din pricina preocupărilor de securitate, urmare a revoltei din republica asiatică.
Baza din Manas este esenţială pentru efortul american în Afghanistan, dar un spin pentru Rusia, care şi-a oferit susţinerea pentru răsturnarea preşedintelui Kurmanbek Bakiev . Doar în ultima lună, prim baza din Manas au trecut 50.000 de soldaţi americani.
Anterior, membri ai noii conduceri avertizaseră că baza ar putea fi închisă.
Un trimis al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa declara că guvernul provizoriu a avut discuţii cu Bakiev privind modalităţile de încheiere a crizei.
Bakiev s-a retras într-o locaţie secretă în sudul ţării, unde s-a oferit să negocieze.
Conform unor declaraţii pentru revista rusească ?Newsweek? că este pregătit să demisioneze.
"Da, sunt pregătit să demisionez. Dar nu ştiu ce voi primi în schimb. De aceea trebuie să ne întâlnim să discutăm."
"Planul meu este de a păstra stabilitatea, cel puţin în sudul Kîrgîzstanului. Voi face totul pentru a preveni un război civil."
Circa 10.000 de persoane s-au strâns la Bişkek la înmormântarea celor 78 de persoane ucise când trupele loiale lui Bakiev au tras în mulţimea de protestatari.
Rusia, primul stat care a recunoscut noua conducere, are de asemenea o bază în republica din Asia Centrală.


Antena3.ro

Parteneri
x close