Antena 3 CNN Externe SUA trimit alţi 17.000 de soldaţi în Afganistan

SUA trimit alţi 17.000 de soldaţi în Afganistan

SUA trimit alţi 17.000 de soldaţi în Afganistan
Sursa foto: patrula americana
18 Feb 2009   •   09:01

Preşedintele american Barack Obama a autorizat o sporire a efectivelor din Afganistan cu 17.000 de oameni, a anunţat Casa Albă . "Decizia a fost comunicată luni Pentagonului. Ordinele au fost semnate azi", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, care l-a însoţit pe Obama la Denver.
Cei 17.000 de oameni includ soldaţi şi personal de asistenţă. Potrivit unui responsabil al Pentagonului citat de AFP, este vorba despre două brigăzi suplimentare, adică circa 12.000 de soldaţi, care vor fi trimişi în Afganistan până la vară.
"Pentru a face faţă nevoilor urgente în materie de securitate, am dat curs solicitării secretatului (apărării Robert) Gates care cere desfăşurarea unei brigăzi expediţionare a puşcaşilor marini în primăvară şi a unei brigăzi Stryker (de blindate) a armatei tereste şi a forţelor de susţinere necesare în această vară", explică Obama într-un comunicat.
"Această creştere este necesară pentru a stabiliza o situaţie care se deteriorează în Afganistan, care nu s-a bucurat de atenţia strategică, direcţia şi resursele pe care le presupunea", a declarat şeful Casei Albe într-un comunicat.
Aceste forţe fac parte dintr-o consolidare anticipată a trupelor din Afganistan care ar putea conduce în umătoarele luni la o prezenţă militară americană în Afganistan de până la 60.000 de soldaţi faţă de 38.000 în prezent.
Anunţul cu privire la suplimentarea trupelor din Afganistan este prima desfăşurare majoră de trupe peste Ocean de când Obama a devenit preşedinte. Decizia intervine în condiţiile în care Casa Albă are în lucru o amplă revizuire a politicii americane în Afganistan.
Marea majoritate a trupelor suplimentare anunţate marţi - solicitate de comandantul NATO în Afganistan, generalul McKiernan, vor fi trimise în sudul ţării, unde e nevoie de soldaţi pentru că insurgenţa talibanilor s-a intensificat.
Obama mai spune în comunicatul de marţi că retragerea prevăzută a trupelor americane din Irak îi acordă "supleţea" indispensabilă pentru a consolida prezenţa militară americană în Afganistan.
Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close