Antena 3 CNN Externe SUA va face publice imagini ale abuzurilor comise de americani în închisori din Irak şi Afganistan

SUA va face publice imagini ale abuzurilor comise de americani în închisori din Irak şi Afganistan

SUA va face publice imagini ale abuzurilor comise de americani în închisori din Irak şi Afganistan
Sursa foto: Inchisoare Irak
24 Apr 2009   •   10:31

O serie de fotografii, care înfăţişează abuzuri comise de personalul american din închisorile din Irak şi Afganistan, în perioada administraţiei George W. Bush, vor fi făcute publice, cu autorizaţia preşedintelui american Barack Obama. Anunţul a fost făcut joi de către asociaţia americană pentru apărarea liberăţilor ACLU.

Decizia va aduce în faţa publicului, pentru prima dată, ?un număr substanţial? de fotografii folosite în timpul investigaţiilor militare desfăşurate la închisori din Irak, altele decât închisoarea Abu Ghraib. Imaginile, examinate de investigatori ai forţelor armate şi aeriene americane, nu sunt atât de şocante precum cele din Abu Ghraib, care au devenit un simbol pentru erorile comise de americani în Irak, dar reprezentanţii Departamentului Apărării sunt îngijoraţi că ar putea provoca un nou val de reacţii negative în Orientul Mijlociu.

?Aceste fotografii vor reprezenta o dovadă vizuală că abuzurile comise asupra prizonierilor de personalul american nu erau izolate, ci bine răspândite în afara închisorii Abu Ghraib?, a declarat Amrit Singh, expert juridic al ACLU, citat de Mediafax. Următoarea publicare a fotografiilor "va permite publicului să înţeleagă amploarea abuzurilor la care au fost supuşi prizonierii, dar şi responsabilitatea oficialilor de rang înalt care au autorizat asftel de rele tratamente", a menţionat Amrit Singh.

Antena3.ro

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close