Antena 3 CNN Externe Summit Afganistan: Trupele se vor retrage în cinci ani

Summit Afganistan: Trupele se vor retrage în cinci ani

Summit Afganistan: Trupele se vor retrage în cinci ani
Sursa foto: hamid karzai
29 Ian 2010   •   01:32

Forţele internaţionale din Afganistan vor începe să predea controlul securităţii în unele provincii încă de la finele anului, potrivit unui proiect de acord al marilor puteri, atins joi la Londra.
Documentul mai oferă sprijin şi pentru planul preşedintelui afgan Hamid Karzai de a atrage insurgenţii talibani moderaţi - ceea ce include invitarea extremiştilor la discuţii de pace în acest an.
În deschiderea conferinţei la care participă 70 state, Karzai arăta că Afganistan şi susţinătorii occidentali trebuie să comunice cu toţi compatrioţii săi, în special cei care nu sunt parte a Al-Qaeda.
Premierul britanic Gordon Brown declara că întâlnirea de la Londra marchează "începutul procesului de tranziţie" conform căruia responsabilitatea pentru securitate va fi transferată gradual afganilor.
Această a fost inclusă în proiectul de comunicat citat de AFP, dar a suferit modificări în declaraţia finală, care arăta că forţele afgane vor prelua controlul "cât de repede se poate ".
Unele provincii ar putea să ajungă sub control local la finele anului sau începutul lui 2011, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, se arată. Secretarul de stat Hillary Clinton mai sublinia că afganii şi extremiştii trebuie să înţeleagă că predarea "nu este o strategie de ieşire ".
Comunicatul salută planul lui Karzai de a o oferi un loc onorabil în societate celor ce renunţă la violenţă, ce ar implica oferirea de locuri de muncă pentru talibani de rang inferior prin crearea unui fond de 500 de milioane de dolari.
În mesajul său, Karzai arăta că va crea un consiliu pentru pace, reconciliere şi reintegrare ce va începe încă din acest an, la care sunt invitaţi şi talibanii. Comunicatul emis la sfârşitul conferinţei stabileşte un internat de cinci ani până când trupele afgane să preia controlul securităţii în ţară, dar preşedintele Hamid Karzai declara pentru BBC că el crede că acest proces ar putea dura 15 ani.
Antena3.ro

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close