Antena 3 CNN Externe Summit pe tema gazului rusesc, la Moscova

Summit pe tema gazului rusesc, la Moscova

Summit pe tema gazului rusesc, la Moscova
Sursa foto: Summit Moscova
17 Ian 2009   •   11:01

Discuţiile pe tema gazului rusesc continuă, în timp ce îngrijorarea persistă în ţările europene. La Moscova are loc azi un summit pe tema crizei gazelor. La întalnire vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Uniunii Europene. O întâlnire preliminară pe aceaşi temă a avut loc la Kiev, la care au participat Slovacia, Polonia şi Republica Moldova.
Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a declarat că nu va participa la summitul care ar trebui să reunească toţi factorii implicaţi şi afectaţi de criza gazelor decât dacă acesta va fi organizat pe teritoriu european.
De la Moscova, ministrul rus de Externe nu a pierdut ocazia să reaminteacă Ucrainei despre obligaţiile contractuale încă în vigoare. ?Uniunea Europeană ar trebui să îşi arate cunoscuta solidaritate şi să le explice colegilor ucraineni că este inacceptabil să nu îşi împlinească obligaţiile în ceea ce priveşte tranzitul gazului rusesc către Europa, valabile până în 2010?, a spus acesta
Înaintea summitului din capitala rusă, Vladimir Putin, a avut o întrevedere cu cancelarul Angela Merkel, la Berlin. În urma discuţiilor, premierul rus a declarat că Rusia şi Europa au ajuns la o serie de înţelegeri care ar putea debloca tranzitul gazelor ruseşti. Este vorba de câteva companii energetice europeene care şi-au dat acordul pentru înfiinţarea unui consorţiu. Asociaţia ar urma să cumpere de la Gazprom gazele tehnice de care Ucraina are nevoie pentru livrările către ţările europene.

Sursa foto: abcnews.go.com
Antena 3

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close