Antena 3 CNN Externe Summitul SUA- Pakistan - Afganistan, subminat de morţii civili

Summitul SUA- Pakistan - Afganistan, subminat de morţii civili

Summitul SUA- Pakistan - Afganistan, subminat de morţii civili
Sursa foto: SUA afganistan pakistan
07 Mai 2009   •   20:47

Oficialii americani i-au presat pe liderii din Pakistan şi Afganistan să coopereze mai mult în lupta contra militanţilor . La deschiderea unui summit în trei, secretarul american de stat Hillary Clinton le-a cerut preşedinţilor din cele două state să îşi îmbunătăţească cooperarea între ele dar şi cu SUA.

?Am făcut din aceasta o cauză comună deoarece avem o ameninţare comună?, a declarat oficialul la Departamentul de Stat, în faţa diplomaţilor, militarilor şi ofiţerilor de informaţii.
Cu toate acestea, ea a a recunoscut dificultatea acestei colaborări şi a exprimat ?foarte profundele? regrete legate de atacul armatei SUA în provincia Farah din Afganistan, în urma căruia au murit zeci de civili.
Deşi oficialii americani sunt încă confuzi cu privire la circumstanţele atacului, Clinton a declarat că ?orice pierdere de vieţi civile nevinovate este dureroasă?. Ea a specificat că se va face o anchetă.

Preşedintele afgan Hamid Karzai declara ulterior că a apreciat afirmaţia lui Clinton privind "îngrijorarea şi regretele." Preşedintele Pakistanului Asif Ali Zardari, care a fost presat de SUA să mărească răspunsul militar la avansarea militanţilor din ultimele săptămâni, a relatat că el consideră terorismul "un cancer" ce trebuie eliminat.
Întâlnirea dintre cele trei state vine ca urmare a fricţiunilor dintre cele trei guverne din acest an.
În vreme ce oficialii SUA cereau acţiune din partea Pakistanului, guvernul lui Zardari se plângea că cererile sale de ajutor au fost amânate. În ce îl priveşte pe Karzai, administraţia SUA se plângea de toleranţa lui la adresa corupţiei.
Şa întâlnirea cu preşedintele american, acesta a subliniat că administraţia americană încă este hotărâtă să învingă al Qaeda, dar şi să evite victimele civile.
"Drumul din faţa noastră va fi dificil. Va fi şi mai multă violenţă şi vor fi întârzieri", avertiza Obama.
Crucea Roşie a declarat că zeci de civili au fost ucişi în atacul american din Farah, în vreme ce oficialii vorbeau de peste 100 de victime, fiind cel mai mare incident de la începutul războiului, în 2001.
Referindu-se la acest aspect, Barack Obama a declarat că SUA face toate eforturile pentru a evita victimele în timp ce ajută guvernul afgan să combată un duşman comun.
În acelaşi timp, comandantul american din Afganistan a declarat că armata a ajuns la ?concluzii total diferite? legat de modul cum au murit civilii, fără a da detalii.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close