Antena 3 CNN Externe Talibanii cumpără copii pentru a-i folosi ca atentatori sinucigaşi

Talibanii cumpără copii pentru a-i folosi ca atentatori sinucigaşi

Talibanii cumpără copii pentru a-i folosi ca atentatori sinucigaşi
Sursa foto: taliban
03 Iul 2009   •   16:32

Talibanii cumpără copii, unii în vârstă de doar şapte ani, pentru a-i folosi ca atentatori sinucigaşi împotriva ţintelor americane, afgane sau pakistaneze.
Baitullah Mehsud, un lider taliban din Pakistan, plăteşte între 7.000 şi 14.000 de dolari pentru fiecare copil, potrivit un oficial pakistanez, care a vorbit cu Washington Times.
Preţul care este plătit depinde în principal de cât de repede este nevoie de atentator şi cât de aproape ajunge copilul de ţintă.
Un oficial al Departamentului american al Apărării declara că unii copii sunt răpiţi şi vânduţi talibanilor pentru bani.
Săptămâna trecută, o tentativă de asasinare a lui Mehsud a eşuat, iar guvernul pakistanez a pus o recompensă de 615.300 dolari pentru orice informaţie care duce la capturarea lui Mehsud, mort sau viu. SUA oferă cinci milioane de dolari pentru prinderea lui Mehsud.
Folosirea copiilor nu este neobişnuită în Afganistan sau regiunile tribale din Pakistan. În timpul ocupaţiei sovietice a Afganistanului, mulţi copii au devenit mujahedini sau luptători pentru libertate.
Cu toate acestea natura misiunii sinucigaşe pentru aceştia este ceva neobişnuit.
Atacurile sinucigaşe sponsorizate de Mehsud au ucis numeroşi oficiali şi politicieni de top, printre care şi fostul premier Benazir Bhutto, dar şi sute de civili.
Săptămâna trecută, Mehsud a scăpat unui atac cu drone americane, ce a dus la uciderea a 80 de persoane ce asistau la o înmormântare. Oficialii pakistanezi relatau că în acel atac a fost ucis unul din cei mai apropiaţi consilieri ai lui Mehsud, comandantul taliban Qari Hussain, unul din principalii recrutatori şi antrenori pentru atentatorii sinucigaşi.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: talibani razboiul din Afganistan
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close