Antena 3 CNN Externe Taximetrist român, reţinut de o lună jumătate de ucrainieni pentru că avea un baston telescopic în portbagaj

Taximetrist român, reţinut de o lună jumătate de ucrainieni pentru că avea un baston telescopic în portbagaj

Taximetrist român, reţinut de o lună jumătate de ucrainieni pentru că avea un baston telescopic în portbagaj
Sursa foto: hirtie
16 Iul 2009   •   10:14

O banală excursie ?la cumpărături? în Ucraina s-a transformat într-un coşmar pentru un bărbat din Botoşani care este reţinut de mai bine de o lună şi jumătate la Cernăuţi, pentru trafic de arme albe, după ce poliţiştii de frontieră ucrainieni i-au găsit în portbagaj un baston telescopic.

Potrivit jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei, tânărul taximetrist, de 24 de ani, a plecat în urmă cu o lună şi jumătate în Ucraina împreună cu o familie de prieteni, pentru a face cumpărături mai ieftine.

Vameşii de la punctul de trecere Siret au găsit în portbagajul maşinii lui Radu Vasile Hîrtie bastonul telescopic, folosit adesea de taximetriştii din România pentru a se apăra. Deşi iniţial i s-a spus că poate trece graniţa cu bastonul, ulterior bărbatul a fost reţinut pentru trafic de arme albe.

După trei zile petrecute în arestul vameşilor şi alte trei în arestul poliţiei din Cernăuţi, românul a fost eliberat pe cauţiune, dar nu poate părăsi localitatea. Preţul cvasi-libertăţii sale a fost unul piperat: 1.200 de euro. El are acum două dosare, unul pentru trafic de arme albe şi unul pentru port ilegal de arme. Este forţat să rămână în Ucraina, deşi soţia sa este însărcinată şi urmează să nască. Asta în condiţiile în care, în mod normal, sancţiunea pentru posesia armelor albe este numai o amendă contravenţională şi confiscarea obiectului. Legile sunt, se pare, diferite pentru români.

?În ultimul an, Consulatul din Cernăuţi s-a mai confruntat cu patru cazuri similare, în care unor români le-au fost fabricate probe şi declaraţii false?, spune viceconsulul român la Cernăuţi, Eleonora Moldovan.

Bărbatul stă în prezent la o familie de români din Cernăuţi şi este hotărât să dea în judecată autorităţile din Ucraina.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close