Antena 3 CNN Externe Temperatura Pământului va creşte cu mai mult de 2 grade Celsius în următorii ani

Temperatura Pământului va creşte cu mai mult de 2 grade Celsius în următorii ani

Temperatura Pământului va creşte cu mai mult de 2 grade Celsius în următorii ani
Sursa foto: Temperatura Terra
12 Iun 2009   •   17:00

Cercetătorii de la Institutul german din Postdam avertizează că temperatura globală va creşte în următorii ani cu peste două grade Celsius, faţă de perioada preindustrială, în ciuda angajamentelor luate în vederea reducerii emisiilor de carbon. Reprezentanţii institutului, care este specializat în cercetarea impactului omului asupra climei, au menţionat că este nevoie de un efort global pentru ca limita de două grade Celsius să nu fie depăşită.

Peste 100 de state, inclusiv statele membre ale Uniunii Europene, s-au angajat să nu depăşească acest prag al încăzirii, care ar expune planeta unor consecinţe extrem de grave, precizează Mediafax. Conform datelor rezultate dintr-un studiu efectuat recent, ţările puternic industrializate ar trebui să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2020 şi cu 80% până în 2050, comparativ cu nivelul anului 1990. În acelaşi timp, statele în curs de dezvoltare vor trebui să reducă nivelul emisiilor cu 30% până în anul 2020.

Cu toate acestea, statele dezvoltate au anunţat cu ocazia negocierilor în vederea Acordului mondial de la Copenhaga asupra climei, că vor putea diminua emisiile de carbon cu doar 14% până în 2020 şi 63% până în 2050, şi asta doar în condiţiile în care "poziţiile actuale vor fi respectate cu stricteţe". Cercetătorii au explicat că în aceste condiţii volumul de emisii mondiale se va dubla până în 2050, iar demersul de a stopa încălzirea globală la un maxim de două grade Celsius nu are nici o şansă de izbândă.

O creştere a temperaturii globale cu mai mult de două grade Celsius ar determina producerea de catastrofe naturale şi evenimente meteorologice de severitate extremă.

Antena3.ro

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close