Antena 3 CNN Externe UE cere Moldovei să îşi normalizeze relaţiile cu România

UE cere Moldovei să îşi normalizeze relaţiile cu România

UE cere  Moldovei să îşi normalizeze relaţiile cu România
Sursa foto: proteste chisinau
24 Apr 2009   •   13:50

O declaraţie convenită la nivelul celor 27 de state membre ale UE şi prezentată joi la OSCE relevă "procuparea UE faţă de acţiunile unilaterale ale autorităţilor de la Chişinău faţă de România" şi cere Republicii Moldova să îşi normalizeze relaţiile cu România.

Uniunea Europeană a prezentat, joi, la OSCE, o declaraţie referitoare la evenimentele postelectorale din R. Moldova. Declaraţia UE, convenită la nivelul celor 27 state membre, relevă "preocuparea pentru acţiunile unilaterale ale autorităţilor de la Chişinău faţă de România, stat membru al UE". În acest context, UE a cerut autorităţilor din Moldova "să-şi normalizeze relaţiile cu România şi să demareze un dialog în spiritul bunei vecinătăţi".

De asemenea, UE califică drept ?excelent şi riguros? raportul şefului misiunii OSCE din Moldova, ambasadorul Philip Remler, dedicat evoluţiilor politice postelectorale din această ţară. Textul mai arată că UE ia notă de concluziile preliminare ale misiunii internaţionale de observare a alegerilor din 5 aprilie şi subliniază că mai sunt necesare progrese pentru a proteja procesul electoral de ?interferenţele administrative şi de întări încrederea la nivelul opiniei publice?.

Totodată, UE precizează că sunt necesare eforturi ?particulare? într-o serie de domenii precum: constituirea listelor electorale, reglementarea accesului la mijloacele de informare în masă, prevenirea încercărilor de intimidare şi a presiunilor la adresa candidaţilor şi alegătorilor.

În legătură cu evenimentele postelectorale, UE se declară preocupată de acuzele legate de rele tratamente aplicate manifestanţilor arestaţi. Acuzele vor trebui investigate, este necesar ca R. Moldova să ofere acces nerestricţionat observatorilor internaţionali independenţi în toate locurile de detenţie.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close