Antena 3 CNN Externe UE interzice importul de produse din focă

UE interzice importul de produse din focă

UE interzice importul de produse din focă
Sursa foto: vanare foci
06 Mai 2009   •   08:00

Parlamentul European a votat marţi interzicerea importului şi comerţului cu produse din focă în cadrul Uniunii Europene. Interdicţia nu se aplică produselor realizate de inuiţi şi alte populaţii indigene.
Preţurile pentru pieile de focă au scăzut la jumătate din preţul lor din 2008, la 12 dolari. Interdicţia vine la o lună după ce Rusia a interzis complet vânarea focilor mai mici de un an din Marea Albă. Aici populaţia a scăzut de la circa 3,5 milioane în 1928 la 110.000 anul trecut.
Referitor la decizia europeană, Canada a ameninţat că dacă nu se exclud de la interdicţie vânarea prin metode umane şi durabilă, Canada va lansa o acţiune la Organizaţia Mondială a Comerţului.
Canada, Groenlanda şi Namibia sunt responsabile pentru 60 de procente din cele 900.000 de foci ucise anual. Restul sunt ucise de Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda, Marea Britanie şi SUA. Produsele de focă includ blana folosită pentru haine şi uleiul folosit în suplimentele alimentare.
UE şi Canada au avut o întâlnire la Praga, dar diplomaţii susţin că interticţia actuală, ce afectează o afacere de circa 5,6 milioane dolari nu poate împiedica lansarea discuţiilor bilaterale pentru un pact ce vizează schimburi comerciale de 27 miliarde dolari.
Cele 15 specii de foci vânate nu sunt în pericol, dar politicienii europeni au cerut să se ia iniţiative după ce au aflat că unele animale sunt jupuite când sunt încă conştiente.
Decizia va deveni finală după votul din Consiliul European.
Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close