Antena 3 CNN Externe UEFA a găsit o cale să-i facă Moscovei pe plac. Ucraina, somată să schimbe tricourile care au iritat Kremlinul

UEFA a găsit o cale să-i facă Moscovei pe plac. Ucraina, somată să schimbe tricourile care au iritat Kremlinul

UEFA a cerut, joi, Ucrainei să schimbe tricourile concepute pentru Euro 2020 și aprig contestate de Moscova.

UEFA a găsit o cale să-i facă Moscovei pe plac. Ucraina, somată să schimbe tricourile care au iritat Kremlinul
de Alexandru Negrici    |    Adrian Iclozan    |    10 Iun 2021   •   13:17

Forul fotbalistic european susține că sloganul "Glorie eroilor noștri" (foto, galerie), prezent pe tricouri și larg invocat în timpul protestelor anti-Rusia din 2014, are o "clară natură politică".

Decizia de joi vine după ce, marți, Rusia a trimis UEFA o plângere în legătură cu tricourile selecționatei Kievului, care aveau, de asemenea, imprimat, un contur al Ucrainei cu tot cu peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

UEFA a menționat, însă, că acest contur nu trebuie îndepărtat, întrucât rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite 'recunoaște granițele teritoriale așa cum au fost prezentate'  pe tricou.

De asemenea, UEFA a aprobat sloganul "Glorie Ucrainei", întrucât acesta "poate fi considerat, în sine, o frază generică, non-politică, având o semnificație națională generală".

Sloganul a fost larg folosit în timpul protestelor în urma cărora fostul lider ucrainean, Viktor Ianukovici, susținut de Kremlin, a fost alungat de la putere în urmă cu șapte ani.

Îndepărtarea lui Ianukovici a determinat Moscova să acționeze, prin intermediul unui "referendum" în Crimeea, menit să justifice anexarea ulterioară de către Rusia.

Conflictul dintre Ucraina și separatiștii ruși susținuți de Moscova continuă cu înfruntări sporadice și tensiuni în creștere, de ambele părți, la șapte ani de la declanșare.

Bilanțul provizoriu este de peste 13 mii de morți.

Ucraina stârnește furia Rusiei după ce şi-a prezentat echipamentul pentru EURO 2020

Ucraina a stârnit furia Rusiei după ce şi-a prezentat oficial echipamentul pentru EURO 2020, competiție amânată din cauza pandemiei și care se va desfășura în perioada 11 iunie-11 iulie 2021 în 12 orașe gazdă, inclusiv București.

Tricourile blamate de Moscova au desenate pe piept harta statului, care include şi teritoriul Crimeei, anexat de ruşi în 2014.

Echipamentul ucrainenilor a fost dezvăluit abia duminică, de către Andrii Pavelko, şeful Federaţiei de Fotbal al ţării vecine, cu doar câteva zile înaintea competiției.
 
Ministerul rus de externe a criticat decizia Ucrainei invocând faptul că peninsula Crimeea aparține Rusiei iar deputatul rus Dmitri Svicev a numit gestul Ucrainei drept "o provocare politică" şi a îndemnat UEFA să ia măsuri.

Înaintea deciziei de joi, forul fotbalistic a spus inițial că "echipamentul echipei naționale a Ucrainei  şi al tuturor celorlalte echipe a fost aprobat în conformitate cu reglementările în materie de echipamente".

×
Subiecte în articol: UEFA tricouri Ucraina
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close