Antena 3 CNN Externe Un acord de imunitate cu SUA îl protejează pe Karadzic, susţin avocaţii

Un acord de imunitate cu SUA îl protejează pe Karadzic, susţin avocaţii

Un acord de imunitate cu SUA îl protejează pe Karadzic, susţin avocaţii
Sursa foto: Radovan Karadzic
26 Mai 2009   •   18:06

Avocaţii fostului lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, au depus o cerere ca toate acuzaţiile la adresa clientului lor să fie retrase. Ei susţin că diplomatul american Richard Holbrooke i-a promis imunitate totală dacă renunţă la politică, fapt infirmat însă de Holbrooke.
Karadzic este judecat de Tribunalul ONU de la Haga în 11 capete de acuzare, dintre care şi genocid.
În plus, tribunalul susţine că chiar dacă a existat o înţelegere, aceasta nu se aplică tribunalului, iar procesul va continua.
Avocaţii lui Karadzic au depus un document de peste 100 de pagini, cerând o audiere specială pentru stabilirea adevărului privind afirmaţiile acestuia.
El susţine că Holbrooke, pe atunci trimis american pentru Bosnia, a fost de acord să îi ofere imunitate la o întâlnire din iulie 1996. El susţine că martori la promisiunea americană ar fi fostul preşedinte al parlamentului Momcilo Krajisnik şi fostul ministru de Externe Aleksa Buha.
Karadzic mai pretinde că are mărturii şi de la alţi martori, printre care surse din cadrul departamentului american de stat.
Holbrooke - acum trimis special pentru Pakistan şi Afganistan - neagă vehement afirmaţiile, pe care le califică hilare şi mincinoase.
Karadzic a fost arestat şi adus în faţa tribunalului anul trecut, după un deceniu de căutări. Este acuzat de genocid în masacrul de la Srebrenica din 1995, dar şi de crime de război şi crime împotriva umanităţii.
Antena3.ro

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close