Antena 3 CNN Externe Un aparat care detectează cutremurele cu 30 de secunde înainte să se producă, inventat în Taiwan

Un aparat care detectează cutremurele cu 30 de secunde înainte să se producă, inventat în Taiwan

Un aparat care detectează cutremurele cu 30 de secunde înainte să se producă, inventat în Taiwan
Sursa foto: far
06 Apr 2009   •   10:53

O echipă de cercetători de la una din cele mai importante universităţi din Taiwan a conceput un aparat care detectează cutremurele cu 30 de secunde înainte ca acestea să se producă. Potrivit cercetătorilor, aparatul va oferi suficent timp pentru ca autorităţile să furnizeze avertizări.

Instrumentul de mici dimensiuni poate detecta seismele şi poate determina magnitudinea acestora cu 30 de secunde înainte să se producă. Potrivit cercetătorului Wu Yih-min, o jumătate de minut înseamnă suficient timp pentru a trimite avertizări şcolilor, căilor ferate, companiilor şi centralelor nucleare.

Instrumentul conceput de oamenii de ştiinţă din Taiwan are o precizie mai mare decât cele folosite de americani. În plus, costurile reduse îl fac să fie şi mai atractiv. Un astfel de instrument costă numai 302 dolari.

Echipa de cercetători a lucrat cinci ani la conceperea detectorului de cutremure. Pentru crearea aparatului, cercetătorii au utilizat un cip care costă numai câţiva dolari.

?Cu ajutorul aparatului, ştim cu 30 de secunde înainte dacă va fi un cutremur mare sau mic. Aparatul poate detecta magnitudinea şi, implicit, poate anticipa pagubele?, a declarat Wu reporterilor Reuters.

Nu mai puţin de 20 de cutremure mici au zguduit Taiwan-ul în ultimele două săptămâni. În mai 2008, un cutremur cu magnitudinea de 7,9 grade a provocat o adevărată tragedie în provincia Sichuan din sud-estul Chinei. 70.000 de oameni au murit şi 10 milioane au rămas fără adăpost.

Antena3.ro

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close