Antena 3 CNN Externe Un astronaut japonez va încerca să plutească pe covorul zburător al lui Aladin

Un astronaut japonez va încerca să plutească pe covorul zburător al lui Aladin

Un astronaut japonez va încerca să plutească pe covorul zburător al lui Aladin
Sursa foto: covorul zburator
06 Mar 2009   •   18:55

Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) va efectua mai multe experimente neobişnuite la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Printre acestea se numără cel al astronautului Koichi Wakata care va încerca să stea pe un covor ce pluteşte în condiţii de imponderabilitate, informeazăză dailymail.co.uk.

"Pe Pământ este o fantezie, însă pot oare oamenii să plutească pe un covor zburător în spaţiu?", se întreabă specialiştii agenţiei spaţiale japoneze.

Dintre celelate experimente inedite care vor fi efectuate de Wakata pe parcursul misiunii de trei luni de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), se va număra încercarea astronautului de a-şi pune picături în ochi, în condiţii de gravitaţie zero, să împacheteze haine şi să facă skandenberg cu un coleg astronaut.

16 experimente alese de agenţia spaţială japoneză dintre sutele de sugestii venite din partea publicului, vor fi efectuate de Koichi Wakata. Acesta va fi, în acelaşi timp, primul astronaut japonez care se va afla în spaţiu timp de trei luni, fără întrerupere.

Koichi Wakata va studia, în special, efectele pe care le are absenţa gravitaţiei asupra organismului uman. Experimentele vor fi efectuate la bordul modulului japonez Kibo, amplasat pe ISS.

Densitatea oaselor corpului uman se deteriorează de zece ori mai repede în condiţii de imponderabilitate, în comparaţie cu pacienţii care suferă pe Pământ de osteoporoză, chiar dacă astronauţii fac exerciţii fizice zilnic. În eventualitatea unei misiuni umane pe Marte este foarte importantă găsirea unei soluţi în acest sens.

Koichi Wakata este un fost inginer al companiei aeriene Japan Airlines. El se va afla la bordul navetei americane Discovery, care va decola către ISS pe 11 martie. Astronautul japonez nu este la prima sa misiune în spaţiu, el a mai participat la misiunile NASA, în 1996 şi 2000.

Wakata şi un coleg astronaut au fost primii oameni din lume care au jucat GO în spaţiu, utilizând un model de joc special conceput.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close