Antena 3 CNN Externe Un autocar Cluj - Chişinău a fost oprit la Străşeni, iar studenţii basarabeni ameninţaţi

Un autocar Cluj - Chişinău a fost oprit la Străşeni, iar studenţii basarabeni ameninţaţi

Un autocar Cluj - Chişinău a fost oprit la Străşeni, iar studenţii basarabeni ameninţaţi
Sursa foto: Studenti amenintati
10 Apr 2009   •   12:38

Un autocar Cluj - Chişinău a fost oprit vineri dimineaţă la Străşeni, iar studenţii basarabeni au fost ameninţaţi că, dacă ies în piaţă să protesteze, o să fie filmaţi, identificaţi şi o nu vor mai putea părăsi ţara. Un grup de studenţi din Basarabia susţine că ?organele de poliţie folosesc şantajul, ameninţările şi chiar teroarea. Toată lumea a fost ameninţată că dacă va ieşi astăzi în Piaţă pentru manifestaţii va fi arestată, şi, dacă se adună lumea azi şi se ajunge la acte de violenţă se decretează stare excepţională şi au voie să folosească forţa şi armele, inclusiv asupra femeilor şi chiar a copiilor".

Autocarul Chişinău-Cluj a fost oprit la Străşeni. Un telespectator al Antenei 3 a povestit prin ce au trecut pasagerii pentru a ajunge în Republica Moldova: ?Prietena mea a plecat aseară (joi seară n.r.) cu autocarul din Cluj. În localitatea Străşeni, a fost reţinută toată lumea la secţia de poliţie. Acolo, fiecare a fost pus să scrie o declaraţie prin care să îşi motiveze vizita în Moldova şi le-au fost reţinute paşapoartele. Au fost ameninţaţi că, dacă ies astăzi în piaţă, o să fie filmaţi şi identificaţi şi o nu o să mai poată părăsi ţara, adică să se reîntoarcă la studii în România?.

Un alt autocar, în care se aflau 20 de studenţi şi elevi basarabeni, care studiază în Oradea, a fost sechestrat de poliţia din oraşul Călăraşi, situat la 50 de kilometri de Chişinău. Informaţia a fost confirmată de Preşedintele Asociaţiei Studenţilor şi Elevilor Basarabeni di Oradea, Anatol Cojocari, susţine Mediafax. El susţine că toţi pasagerii autocarului au fost arestaţi.

Un alt telespectator scrie că "Poliţia, de ieri, face raiduri pe străzile Chişinăului. Tuturor prietenilor mei le este frică să iasă din casă, pentru că îi racolează direct de pe stradă şi sunt duşi într-un loc necunoscut. Poliţiştii îi caută prin şcoli şi universităţi pe elevii care au participat la protestele din centrul capitalei".

Serviciul de presă al comisariatului general de poliţie a anunţat că a iniţiat o campanie de a convinge elevii să nu iasă în stradă. Poliţia a confirmat faptul că încearcă să identifice tinerii care au participat la proteste pentru a fi pedepsiţi conform legii.

Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close