Antena 3 CNN Externe Un crater de dimensiunea Terrei, descoperit pe Jupiter de un astronom amator

Un crater de dimensiunea Terrei, descoperit pe Jupiter de un astronom amator

Un crater de dimensiunea Terrei, descoperit pe Jupiter de un astronom amator
Sursa foto: jupiter
21 Iul 2009   •   18:26

Un astronom amator din Australia a descoperit un crater de mari dimensiuni pe suprafaţa planetei Jupiter. Potrivit imaginilor surprinse de acesta, un asteroid sau o cometă s-a prăbuşit pe Jupiter şi a creat un crater de dimensiunea Terrei.
Oficialii NASA au confirmat descoperirea. Ei au utilizat un telescop cu raze infraroşii, amplasat pe vârful Mauna Kea din Hawai.
Anthony Wesley, în vârstă de 44 de ani, a făcut această descoperire în timp ce studia astrele pe terasa casei sale. El a folosit un telescop pentru amatori.
Australianul susţine că au trecut 30 de minute până a înţeles că pata întunecată observată în norii ce se rotesc în jurul lui Jupiter era urma unui impact.
"Am crezut că era doar o furtună polară obişnuită", a declarat Wesley. ?Pe măsură ce planeta se rotea şi condiţiile vizuale s-au îmbunătăţit, am înţeles brusc că nu era doar o pată neagră pe unul dintre inele, pentru că aceasta trecea prin toate inelele, iar acest lucru însemna că pata neagră era chiar pe planetă", a adăugat acesta.
Fotografiile realizate de astronomul australian prezintă zona de impact de pe Jupiter, în apropiere de unul dintre polii planetei.
Glenn Orton, unul dintre specialiştii NASA, a declarat: "Am fost extrem de norocoşi că cineva a privit planeta Jupiter la timpul potrivit, la ora potrivită şi că a privit spre zona potrivită. Nu am fi putut să plănuim mai bine de atât"
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Jupiter crater astrolog Terra
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close