Antena 3 CNN Externe Un fost ministru francez recunoaşte că a transferat în Franţa bani deţinuţi ilegal în străinătate

Un fost ministru francez recunoaşte că a transferat în Franţa bani deţinuţi ilegal în străinătate

Un fost ministru francez recunoaşte că a transferat în Franţa bani deţinuţi ilegal în străinătate
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
19 Mai 2013   •   09:56
Fostul ministru francez al bugetului, Jerome Cahuzac, a afirmat, într-un interviu ce urmează să apară duminică în cotidianul regional La Dépęche du Midi, că a transferat în Franţa sumele de bani deţinute în străinătate fără să le fi declarat şi că a renunţat să mai candideze pentru un loc de parlamentar, informează AFP, conform Agerpres.
 
'Am repatriat sumele aflate în litigiu. Sunt în Franţa la dispoziţia justiţiei. Îmi voi achita datoria. Şi voi dona restul, dacă există, operelor de binefacere din arondismentul Villeneuve', a declarat Cahuzac în interviul amintit. 
 
Jerome Cahuzac a fost constrâns să părăsească guvernul la 19 martie şi să recunoască existenţa pe numele său a unui cont bancar în Elveţia, transferat apoi în Singapore, după ce a negat luni întregi acest lucru. Ulterior, el şi-a anunţat demisia din Adunarea Naţională de la Paris. 
 
Într-o mărturisire televizată, la 16 aprilie, el a menţionat că valoarea conturilor se ridica la 600.000 de euro, după cum le-a declarat magistraţilor care anchetează aceste fonduri. 
 
În interviul amintit, Cahuzac a mai anunţat că renunţă să se mai prezinte la alegerile legislative parţiale de la 16 şi 23 iunie din departamentul Lot-et-Garonne, în sud-vestul Franţei. 
 
'Nu voi candida. Sper că toată lumea va înţelege şi va respecta această opţiune dureroasă şi care mi-a fost greu de luat', a declarat Cahuzac publicaţiei franceze. 
 
În urma acestui anunţ, Partidul Socialist francez va răsufla uşurat, eventualitatea unei candidaturi a lui Cahuzac stârnind fiori reci liderilor acestuia. 
 
Cu toate acestea, fostul ministru a lăsat clar să se înţeleagă că a ezitat mult şi că acuzaţiile de indecenţă a candidaturii sale nu îi motivează decizia. 
 
'A te prezenta în faţa votului universal este indecent sau imoral? S-ar zice că unora le era frică de ce ar fi avut poporul de spus', a spus el. 
 
Jerome Cahuzac a explicat că s-a temut mai ales de 'o campanie de ură violentă, cu o hărţuire mediatică fără încetare, ce ar fi făcut dificile sau imposibile explicaţiile şi ar fi compromis sau ar fi distrus întâlnirile pe care mi le doream cu electoratul'.
 

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close