Antena 3 CNN Externe Uraganul Sandy capătă proporţii apocaliptice. Obama îi avertizează pe cetățenii americani

Uraganul Sandy capătă proporţii apocaliptice. Obama îi avertizează pe cetățenii americani

Uraganul Sandy capătă proporţii apocaliptice. Obama îi avertizează pe cetățenii americani
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
28 Oct 2012   •   19:43
UPDATE 21:43 - Preşedintele american Barack Obama le-a cerut duminică cetăţenilor americani să trateze "cu foarte mare seriozitate" potenţialul pericol pe care îl reprezintă sosirea uraganului Sandy pe coastele Statelor Unite şi să urmeze recomandările autorităţilor.

Furtuna "nu a atins coasta încă. Nu ştim încă unde va lovi sau unde va fi impactul cel mai important şi de aceea este important să fim pregătiţi să reacţionăm masiv şi repede", a declarat el jurnaliştilor în timpul unei vizite la Agenţia federală pentru situaţii de urgenţă (FEMA).

Barack Obama, care şi-a anulat deplasările de campanie luni şi marţi pentru a rămâne la Casa Albă şi a urmări îndeaproape evoluţia situaţiei, a avut o întrevedere cu oficiali ai FEMA şi, prin telefon, cu guvernatorii statelor şi primarii oraşelor care vor fi afectate de furtună în următoarele zile.

În opinia preşedintelui, Sandy reprezintă o "furtună importantă şi îngrijorătoare". Uraganul se "deplasează lent", a amintit el, ceea ce creşte riscul de inundaţii, în timp ce ploi torenţiale sunt aşteptate la trecerea furtunii care va atinge coasta marţi dimineaţa, undeva între Virginia şi Massachusetts.

El a asigurat, de asemenea, că persoanele afectate de intemperii vor primi ajutorul de care vor avea nevoie.

Posturile de televiziune americane au trecut în planul doi campania electorală duminică, toţi ochii fiind îndreptaţi spre uraganul Sandy, aşteptat pe coasta de est a Statelor Unite în dimineaţa zilei de luni, conform Mediafax.
   
Duminică, epicentrul furtunii era încă în largul Oceanului Atlantic, la aproximativ 200 de mile de ţărm şi 400 de mile sud-vest de New York, însă modelele computerizate indicau faptul că urmează să o cotească spre vest iar impactul se anticipeaza să fie în regiunea New Jersey.
   
Uraganul este o combinaţie fără precedent de furtună tropicală gigantică şi front de aer rece din nord, amplificată şi de maree, deoarece este lună plină, de unde şi denumirea de "Frankestorm". La impactul cu ţărmul se anticipează ploi torenţiale, ninsori şi vânt puternic.
   
La New York, transportul public a fost suspendat, duminică seara şi se anticipează că nu va fi reluat până miercuri dimineaţa. Anunţul a fost făcut de guvernatorul Andrew Cuomo. "Staţi acasă, citiţi o carte, bucuraţi-vă de familie. Nu aveţi ce căuta pe şosele", a spus Cuomo într-o intervenţie televizată.
   
De asemenea a fost ordonată evacuarea localităţilor din proximitatea ţărmului maritim în New York şi Long Island, existând temeri de inundaţii. Creşterea nivelului apelor este principala preocupare în New York City, unde există pericolul inundării staţiilor de metrou şi a străzilor în sudul Manhattanului.
   
"Dacă vântul bate în direcţia noastră, va aduce o cantitate uriaşă de apă şi va cauza pagube semnificative", a spus primarul Michael Bloomberg în intervenţia sa televizată. Primarul a îndemnat locuitorii din Zona A, care este desemnată ca zonă de pericol, să părăsească locuinţele şi să caute refugiu la prieteni şi în cele 72 de centre de adăpost care vor fi deschise. "Evacuarea este obligatorie. Dacă nu evacuaţi zona, nu sunteţi doar voi în pericol, ci şi serviciile noastre". Aproximativ 375.000 de persoane locuiesc în zonele desemnate pentru evacuare.
   
De asemenea şcolile vor fi închise luni.
   
Rugat să facă o comparaţie între Sandy şi precedentul uragan, Irene, care a afectat New York-ul în 2011, Bloomberg a spus: "Irene a fost mai mult cu precipitaţii şi vânt, acum preocuparea majoră este cu privire la creşterea nivelului apelor oceanului în zonele de ţărm, alături de ploaie şi vânt". Regiunea New York-ului este aproape în întregime înconjurată de ape.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close