Antena 3 CNN Externe Motivul pentru care talibanii trag tare să lichideze opoziția din Panjshir. Ce rol au Rusia și China în noua construcție de la Kabul

Motivul pentru care talibanii trag tare să lichideze opoziția din Panjshir. Ce rol au Rusia și China în noua construcție de la Kabul

Lupte proaspete erau raportate, sâmbătă, în zona Văii Panjshir, ultima provincie talibană care nu se află încă sub controlul insurgenților, relatează BBC.

Motivul pentru care talibanii trag tare să lichideze opoziția din Panjshir. Ce rol au Rusia și China în noua construcție de la Kabul
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    04 Sep 2021   •   15:44

Fostul vicepreședinte afgan Amrullah Saleh (foto), care s-a alăturat rebelilor din NRF, Frontul Național de Rezistență, spune că sunt "lipsite de temei" informațiile că militanții ar fi capturat valea.

Saleh a recunoscut, pe de altă parte, că în zonă condițiile sunt dificile pentru luptătorii din rezistența anti-talibană, după ce islamiștii le-au tăiat acestora legăturile telefonice, internetul și electricitatea.

Fostul vicepreședinte, care îi conduce pe combatanții din rezistență împreună cu Ahmad Massoud, fiul unui celebru luptător anti-sovietic, menționează că ambele tabere au înregistrat victime.

În timp ce unii lideri militari ai NRF au admis că talibanii au luat câteva districte din Panjshir, la Kabul vestea că a fost capturată întreaga vale a fost sărbătorită cu focuri de armă trase în aer.

Tirurile s-au dovedit letale pentru mai mulți rezidenți din Kabul. Surse locale menționează între 2 și 17 morți și mult mai mulți răniți care au ajuns la spitalul de urgență din capitala afgană.

De ce vor talibanii să lichideze rapid rezistența din Panjshir

Pentru ambele părți angrenate în luptele din Panjshir următoarele săptămâni sunt cruciale, notează BBC într-un comentariu al jurnalistei Yalda Hakim.

Liderii talibani vor să zdrobească rezistența lui Saleh și Massoud înainte de a fi anunțat noul guvern de la Kabul.

Dacă nu reușesc acest lucru până la finele lui octombrie, lunile următoare de iarnă aspră vor împiedica, cel mai probabil, o ofensivă pe scară largă.

La rândul lor, cei din NRF încearcă să câștige timp. Dacă mai rezistă câteva săptămâni, vor câștiga cel puțin cinci luni în care să se reorganizeze și să încerce să determine puterile străine să le susțină cauza.

Pe de altă parte, în condițiile anunțării unui nou guvern la Kabul, puterile străine se adaptează noii realități a unei administrații controlate de talibani.

Talibani care încearcă să-și reorganizeze forțele militare cu ajutorul Pakistanului. Deja, șeful spionajului pakistanez, Faiz Hameed, a fost semnalat sâmbătă la Kabul.

BBC notează că talibanii caută recunoaștere internațională. dar în termenii lor.

Iar dacă Occidentul nu dorește să discute cu ei, sunt alte puteri militare și economice, către care s-ar putea reorienta: China, Rusia și Pakistan, concluzionează postul britanic.

Foto: Amrullah Saleh, pe vremea când era încă vicepreședinte al Afganistanului

×
Subiecte în articol: Valea Panjshir
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close