Antena 3 CNN Externe Vasul rusesc dispărut a fost găsit, dar misterul persistă

Vasul rusesc dispărut a fost găsit, dar misterul persistă

Vasul rusesc dispărut a fost găsit, dar misterul persistă
Sursa foto: nava arctic ice
18 Aug 2009   •   01:39

Vasul Arctic Sea, dispărut în urmă cu câteva săptămâni, a fost găsit, iar echipajul său a fost adus la bordul unui vas de luptă rusesc, a anunţat ministrul rus al Apărării.
"La 1:00 p.m. ora Moscovei, a fost găsit la 300 mile de insulele Verde . Echipajul este în viaţă," a precizat Anatoli Serdiukov.
Acesta a declarat că acum este deschisă o investigaţie pentru a "identifica circumstanţele din spatele dispariţiei navei şi eşecul în stabilirea unui contact radio." Vasul a suprins autorităţile maritime când a dispărut la scurt timp după ce a traversat English Channel luna trecută, ceea ce a ridicat problema primului act de piraterie în apele europene în ultimii sute de ani.
Ministrul rus nu a reuşit însă să elucideze misterul, mai mult chiar subliniind că echipajul nu era controlat sub ameninţarea armelor. În plus nu s-a specificat cum a fost interceptată nava în Cape Verde, la circa 2.500 de mile de locul de destinaţie iniţial-
Dispariţia navei pentru 19 zile, în pofida tehnologiei de urmărire prin satelit şi de navigaţie a fost comparată cu un complot demn de filmele de spionaj.
Experţi maritimi ruşi şi europeni au speculat că răpirea vasului nu ar fi fost legată de transportul anunţat oficial, cherestea, şi ar putea fi vorba de un cargo de arme, droguri sau material nuclear.
Nava a părăsit portul finlandez Pietarsaari pe 23 iulie cu un transport de cherestea ce ar fi trebuit să ajungă în Algeria pe 4 august. Pe 24 iulie, echipajul a anunţat că 10 oamneni înarmaţi au urcat la bordul vasului în apele suedeze, ei rămânând aici timp de 12 ore.
Ulterior, pe 28 iulie, a fost primit ultimul semnal de la bordul navei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Armata rusa
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close