Antena 3 CNN Externe Veste surprinzătoare a unui economist de top. ”Inflația este prea mică”

Veste surprinzătoare a unui economist de top. ”Inflația este prea mică”

Veste surprinzătoare a unui economist de top. ”Inflația este prea mică”
Sursa foto: Foto: Pixabay
02 Oct 2017   •   19:37

Revenirea economică din zona euro este una solidă, amplă şi rezistentă, dar, cu toate acestea, presiunile inflaţioniste rămân limitate, a declarat luni economistul şef al Băncii Centrale Europene, Peter Praet, informează DPA. 

Potrivit unei estimări preliminare publicate recent de Oficiul european de statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas stabilă în luna septembrie, la 1,5%. 

"Deşi rămânem încrezători că evoluţia inflaţiei va reveni spre obiectivul nostru pe termen mediu de 2%, realitatea arată progrese insuficiente spre o ajustare sustenabilă a traiectoriei inflaţiei spre acest nivel", a declarat Peter Praet într-o conferinţă organizată la Londra. 

Acesta a subliniat că traiectoria pe care o va urma inflaţia spre obiectivul pe termen mediu va influenţa planurile BCE cu privire la încheierea programului său de achiziţionare de active. Cu toate acestea, condiţiile relativ calme de pe pieţele financiare ar putea încuraja BCE să îşi extindă programul de achiziţii de active pentru o perioadă mai lungă, dar cu alocarea unor sume mai mici pentru achiziţiile lunare, a apreciat economistul şf al BCE. 

"În perioadele în care condiţiile de pe piaţă sunt mai normale, investitorii ar putea deveni "mai răbdători", cu alt cuvinte, mai capabili să evalueze stimulii care pot apărea în urma unui plan de achiziţii care urmează să fie pus în practică pe o perioadă mai lungă de timp", a spus Praet. 

Deşi economistul şef al BCE nu a făcut nicio referire la o posibilă decizie a boardului instituţiei, volatilitatea de pe pieţele financiare a fost una redusă, cursul de schimb al monedei euro este în linie cu prognozele BCE, situaţia de pe pieţele de obligaţiuni este una calmă, iar acţiunile băncilor comerciale au crescut constant în ultimele două luni. 

Aceste declaraţii au fost făcute cu doar câteva săptămâni înainte ca factorii de decizie de la BCE să se întâlnească pentru a discuta viitorul programului de achiziţionare de active. Oficial, acest program ar urma să se încheie în luna decembrie, însă consiliului guvernatorilor va discuta eventuala sa prelungire sau încheiere la reuniunea din 26 octombrie.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: inflatie zona euro
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close