Antena 3 CNN Externe Scene de război în Beirut, după violențele de la mitingul Hezbollah. Un bărbat cu un aruncător de grenade este împușcat în plină stradă

Scene de război în Beirut, după violențele de la mitingul Hezbollah. Un bărbat cu un aruncător de grenade este împușcat în plină stradă

Scene de o violență extremă au fost surprinse joi, pe străzile din capitala libaneză, după ce un miting de protest al grupării Hezbollah a degenerat în confruntări cu armata.

Scene de război în Beirut, după violențele de la mitingul Hezbollah. Un bărbat cu un aruncător de grenade este împușcat în plină stradă
Sursa foto: Twitter / mahamyahya
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Oct 2021   •   15:25

Într-un scurt clip, distribuit pe contul  de Twitter @mahamyahya, mai mulți oameni se adăpostesc în scara interioară a unui imobil din Beirut, filmând cu telefoanele, în timp ce pe fundal se aud focuri de armă.

Sprijinit inițial de peretele clădirii, un om cu un lansator de grenade pe umăr o ia la fugă către stradă dar cade la limita unde se termină trotuarul, aparent împușcat.

Bărbatul rămâne la pământ.

"Pentru mulți dintre cei care au trăit ororile războiului civil și conflictele ulterioare, este un memento groaznic al rănilor nevindecate", spune comentariul asociat clipului.

Alte imagini arată cum mai mulți oameni intră într-un rond rutier, fugind dintr-o zonă unde, aparent, se trage.

Iar un alt clip surprinde momentul unui schimb de focuri, pe o stradă din Beirut

Un bărbat cu cagulă trage mai multe rafale cu un automat tip AK-47 către o țintă neidentificată, aflată în lungul străzii, după care se adăpostește în spatele unei mașini.

Obiectivul camerei mai surprinde civili care poartă mască de protecție și sunt, aparent, neînarmați.

Armata libaneză a avertizat, joi, că va împușca orice persoană înarmată care se află pe străzile din Beirut.

Scene de război la Beirut. Cel puțin șase morți și zeci de răniți, potrivit unui bilanț provizoriu

Cel puțin șase persoane au fost ucise și alte cel puțin 30, rănite, joi, în capitala libaneză, potrivit unui bilanț preliminar al Crucii Roșii libaneze.

Violențele au izbucnit în urma unei demonstrații ai cărei participanți cereau înlocuirea unui judecător în cazul exploziei mortale din port, produse în august, anul trecut.

Sute de susținători ai grupării pro-iraniene Hezbollah și ai principialului său aliat, Amal, mărșăluiau spre Palatul de Justiție din Beirut, în momentul în care au fost trase focuri de armă dintr-o locație necunoscută.

Participanții la marș și jurnaliștii care acopereau evenimentul au fost nevoiți să se adăpostească.

CNN notează că Hezbollah este un oponent ferm al judecătorului Tariq Bitar, cel care conduce investigația referitoare la explozia din august 2020.

Un post TV local a surprins și difuzat imagini cu un protestatar mascat care trage cu arma din spatele unei baricade stradale și fum negru ridicându-se dintr-o clădire din apropiere.

Armata libaneză a avertizat că va împușca orice persoană înarmată. Militarii au făcut apel la populație să evacueze străzile în zona cartierului Tayouneh, unde au loc ciocnirile.

Cine este judecătorul care a iritat gruparea Hezbollah

Judecătorul Tariq Bitar este cel care a emis, luna aceasta, un mandat de arestare pentru fostul ministru de finanțe Ali Hassan Khalil, unul dintre liderii formațiunii Amal.

De asemenea, judecătorul a emis mandate de arestare și pentru alți demnitari de vârf din Liban.

Acest magistrat este al doilea însărcinat să investigheze cazul exploziei soldate cu peste 200 de morți. 

Primul judecător numit la conducerea anchetei a fost înlăturat după ce doi foști miniștri puși sub acuzare în cadrul investigației au depus o moțiune vizând demiterea magistratului.

×
Subiecte în articol: Beirut Hezbollah aruncător de grenade
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close