Antena 3 CNN International News Tulburări grave la Beirut, după ce s-au tras focuri de armă la un miting al Hezbollah. Cel puțin șase oameni au murit

Tulburări grave la Beirut, după ce s-au tras focuri de armă la un miting al Hezbollah. Cel puțin șase oameni au murit

Violențe ample au izbucnit în capitala libaneză, unde au fost trase numeroase focuri de armă la un miting de protest, relatează CNN.

Tulburări grave la Beirut, după ce s-au tras focuri de armă la un miting al Hezbollah. Cel puțin șase oameni au murit
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    14 Oct 2021   •   12:55

UPDATE: Ministrul de interne de la Beirut spună că participanții la violențe trag cu aruncătoare de grenade

Premierul libanez Najib Mikati urmărește evoluția tulburărilor din Beirut de la sediul Ministerului Apărării, relatează CNN.

Violențele armate continuau, joi, în cartierul al-Tayhouneh din Beirut iar ministrul libanez de interne a confirmat că participanții la revolte au tras cu aruncătoare de grenade anti-tanc.

Armata a izolat zona și a ridicat garduri de sârmă ghimpată.

O declarație a autorităților spune că "armata continuă măsurile din teren pentru gestionarea situației, restabilirea siguranței, îndepărtarea elementelor care perturbă securitatea și deferirea acestora către organele judiciare".

Crucea Roșie libaneză a anunțat că bilanțul provizoriu al violențelor a fost actualizat la cel puțin șase morți și peste 30 de răniți.

UPDATE: Bilanțul victimelor de la Beirut crește la 5 morți

Crucea Roșie libaneză a anunțat că sunt cinci morți confirmați în urma violențelor de joi.

Peste 30 de persoane au fost rănite.

CNN notează că tiruri intense puteau fi auzite joi după-amiaza, la mai multe ore de la declanșarea incidentelor.

Știrea inițială

Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte nouă, rănite, potrivit unor surse medicale de la spitalul al-Sahel din Beirut.

Violențele au izbucnit în urma unei demonstrații ai cărei participanți cereau înlocuirea unui judecător în cazul exploziei mortale din port, produse în august, anul trecut.

Sute de susținători ai grupării pro-iraniene Hezbollah și ai principialului său aliat, Amal, mărșăluiau spre Palatul de Justiție din Beirut, în momentul în care au fost trase focuri de armă dintr-o locație necunoscută.

Participanții la marș și jurnaliștii care acopereau evenimentul au fost nevoiți să se adăpostească.

CNN notează că Hezbollah este un oponent ferm al judecătorului Tariq Bitar, cel care conduce investigația referitoare la explozia din august 2020.

Un post TV local a surprins și difuzat imagini cu un protestatar mascat care trage cu arma din spatele unei baricade stradale și fum negru ridicându-se dintr-o clădire din apropiere.

Armata libaneză a avertizat că va împușca orice persoană înarmată. Militarii au făcut apel la populație să evacueze străzile în zona cartierului Tayouneh, unde au loc ciocnirile.

Cine este judecătorul care a iritat gruparea Hezbollah

Judecătorul Tariq Bitar este cel care a emis, luna aceasta, un mandat de arestare pentru fostul ministru de finanțe Ali Hassan Khalil, unul dintre liderii formațiunii Amal.

De asemenea, judecătorul a emis mandate de arestare și pentru alți demnitari de vârf din Liban.

Acest magistrat este al doilea însărcinat să investigheze cazul exploziei soldate cu peste 200 de morți. 

Primul judecător numit la conducerea anchetei a fost înlăturat după ce doi foști miniștri puși sub acuzare în cadrul investigației au depus o moțiune vizând demiterea magistratului.

Foto următoare: efectele exploziei din august 2020, din portul capitalei libaneze

×
Subiecte în articol: Beirut revolta Hezbollah
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close