Antena 3 CNN Externe Violențe în Grecia, la protestele declanșate după tragedia feroviară în care a murit și un român | "Așteptăm ca guvernul să pice", spune analistul Bogdan Chirieac

Violențe în Grecia, la protestele declanșate după tragedia feroviară în care a murit și un român | "Așteptăm ca guvernul să pice", spune analistul Bogdan Chirieac

Momente violente au avut loc la Atena, la protestele declanșate după tragedia feroviară soldată cu 57 de morți, între care și românul Ionuț Culea.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mar 2023   •   15:43

Imagini difuzate de Antena 3 CNN arată cum manifestanții s-au încăierat cu forțele de ordine în capitala greacă.

Participanții la protest au aruncat cu sticle incendiare în polițiști.

Aceștia au replicat cu grenade paralizante și gaze lacrimogene.

Citește și: Imagini noi arată că trenul din Grecia mergea în direcția opusă înainte de accidentul feroviar. Premierul elen își cere scuze

Bogdan Chirieac: "Este o tragedie după care ne așteptăm să cadă guvernul grec"

Situația tensionată din Grecia a fost comentată la Antena 3 CNN de analistul de politică externă Bogdan Chirieac.

"Grecii au votat și ei cum votăm și noi, că de-asta au guvernele astea, cu un înalt nivel de corupție. Doar că grecii se prezintă foarte bine în fața străinilor, spre deosebire de noi. Cinste lor că, vorba aceea, sunt o civilizație străveche.

Altminteri, să știți că sistemul feroviar românesc e mai prost, mai slab decât sistemul grecesc, că despre asta e vorba. N-a fost o greșeală sau a fost greșeala șefului de gară în cazul acesta, dar în spate este un lanț uriaș de erori, greșeli, furturi, corupție. Ca și la noi. De aceea, viteza medie pe calea ferată e 16 km/h, mai mică decât pe vremea regelui Carol I.

În momentul ăsta, ne așteptăm ca guvernul de la Atena să pice. Mai devreme sau mai târziu va pica. După o astfel de tragedie, chiar dacă guvernul nu este de vină în mod direct - acest guvern - n-ai altă soluție decât schimbarea cabinetului. Poate și alegeri anticipate ca să detensioneze un pic situația.

Iar în rest, ce să spunem? Măcar grecii au luat bani europeni, spre deosebire de noi, care nu reușim să-i absorbim. Și au făcut rețeaua rutieră, rețeaua navală și rețeaua aeroportuară. Toate insule grecești au acum aeroport, să ajungă turiști, la fel porturile. Deși acolo au făcut și ei afaceri proaste cu chinezii, la Pireu.

La tren nu s-au gândit, că grecii nu sunt foarte mari fani ai trenurilor", a spus Chirieac.

Mesaj al protestatarilor greci pentru autorități: "Asasinii!"

La protestele de miercuri, din Grecia, participă mii de oameni din domeniul Transporturilor, studenți și profesori.

Ei s-au adunat în centrul Atenei și în orașul Salonic din nordul țării, într-un protest care le continuă pe cele din zilele precedente.

"Nu vom rămâne în viață din întâmplare, vom trăi așa cum ne dorim", scria pe un banner ținut de tinerii protestatari în fața parlamentului din Atena.

Pe o altă pancartă se putea citi "Asasinii".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Accidentul din 28 februarie, în urma căruia a fost arestat și pus sub acuzare șeful de gară din Larissa, a stârnit indignarea populației față de starea de degradare a rețelei feroviare din Grecia.

Muncitorii în grevă spun că de vină sunt anii de neglijență, investițiile insuficiente și lipsa de personal. Aceste probleme vin după o criză a datoriilor țării, care durează de zece ani.

Guvernul conservator, al cărui mandat expiră în iulie, s-a angajat, miercuri, să remedieze sistemul feroviar aflat în dificultate.

Foto galerie: imagini de la protestele desfășurate în Atena în zilele de 5 și 6 martie

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close