Antena 3 CNN Externe Vizită devansată. Preşedintele maghiar nu a primit permisiunea de aterizare la Târgu Mureş

Vizită devansată. Preşedintele maghiar nu a primit permisiunea de aterizare la Târgu Mureş

Vizită devansată. Preşedintele maghiar nu a primit permisiunea de aterizare la Târgu Mureş
Sursa foto: Solyom Laszlo
13 Mar 2009   •   20:10

Vizita preşedintelui Ungariei, Solyom Laszlo, a fost devansată cu o zi, pentru că autorităţile aeronautice române i-ar fi retras permisiunea de aterizare, duminică, la Târgu Mureş, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei Prezidenţiale a Ungariei. ?Vizita preşedintelui Solyom Laszlo, programată pentru după-amiaza zilei de duminică, în România, în secuime, a fost devansată pentru după-masa zilei de sâmbătă. Schimbarea datei a fost necesară pentru că autorităţile aeronautice au retras permisiunea de aterizare la Târgu Mureş".


Autorităţile române neagă că ar fi retras preşedintelui ungar permisiunea de aterizare şi pasează responsabilitatea de la o instituţie la alta: ?Cunoaştem faptul că s-au făcut solicitări pentru efectuarea zborului şi că noi am răspuns pozitiv", spune Ştefan Petru Runcan, directorul aeroportului Transilvania din Târgu Mureş. Pe de altă parte Adrian vasilache, preşedintele Autorităţii Aeronautice Civile Române, spune că instituţia pe care o conduce nu are nici o ?implicare în autorizarea sau neautorizarea acestui zbor?.


Reprezentanţii Ministerului Apărării spun că nu au nicio informaţie pe această temă şi nu au oferit alte detalii.


Agenţia de presă MTI susţine că ambasadorul Ungariei a fost convocat de Ministerul român de Externe, pentru a-i transmite că ţara noastră este îngrijorată din cauza vizitei preşedintelui Laszlo Solyom în aşa numitul Ţinut Secuiesc. Unele surse infirmă şi această ipoteză, arătând că ar fi existat o întâlnire între cele două părţi, dar cu câteva zile în urmă.


După şedinţa CSAT de joi, preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat cum comentează acuzaţiile potrivit cărora autorităţi ale statului român l-ar fi sfătuit pe preşedintele Ungariei să nu vină în România, pe 15 martie, având în vedere că susţine ideea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Şeful statului a afirmat că ?este problema autorităţilor române". Luna trecută, preşedintele Băsescu aflat în vizită în Ungaria, îi transmitea omologului său maghiar că nu va accepta autonomia sub nicio formă.



Solyom Laszlo trebuia să ajungă în Transilvania, pentru a participa la ceremoniile oficiale organizate de ziua maghiarilor de pretutindeni, celebrată la 15 martie, unde, probabil că ar fi susţinut din nou ideea autonomiei teritoriale. Potrivit unor surse din Comitetul de organizare a vizitei, Laszlo Solyom va veni în România cu maşina.


Antena 3

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close