Antena 3 CNN Externe Ce spune consilierul lui Zelenski, după ce rușii au anunțat că au ajuns "la jumătatea drumului" cu negocierile

Ce spune consilierul lui Zelenski, după ce rușii au anunțat că au ajuns "la jumătatea drumului" cu negocierile

Vladimir Medinski, șeful echipei ruse la negocierile cu Ucraina, a declarat că părțile au ajuns "la jumătatea drumului" în ceea ce privește un "acord asupra demilitarizării Ucrainei".

Ce spune consilierul lui Zelenski, după ce rușii au anunțat că au ajuns "la jumătatea drumului" cu negocierile
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    18 Mar 2022   •   21:22

Medinski (foto, stânga),  citat de agenția rusă Interfax, spune că opiniile negociatorilor ruși și ucraineni sunt "aliniate cel mai bine cu privire la neutralitatea Ucrainei și renunțarea la aderarea la NATO"

Discuțiile între părți au continuat, vineri, iar reprezentantul Rusiei spune că au fost abordate "garanții de securitate în cazul în care Ucraina nu mai încearcă să se alăture alianței militare nord-atlantice".

Însă negociatorul-șef al Kievului, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak (foto, dreapta), susține că Rusia "încearcă să provoce tensiune în mass-media" și că poziția Ucrainei rămâne neschimbată.

"Situația negocierilor. Declarațiile părții ruse reprezintă doar pozițiile lor inițiale de negociere . Declarațiile lor urmăresc, între altele, să provoace tensiuni în mass-media. Pozițiile noastre sunt neschimbate: încetarea focului, retragerea trupelor și garanții puternice de securitate cu formule concrete", a scris Podoliak într-un mesaj pe Twitter.

Vladimir Putin a dezvăluit cerinţele exacte ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina 

Joi după-amiază, președintele Vladimir Putin l-a sunat pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și i-a spus care sunt cerințele exacte ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina.

Ulterior, consilierul și purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a oferit un interviu pentru BBC.

Kalin a făcut parte dintr-un grup extrem de restrâns de oficiali care au asistat la discuția telefonică dintre Putin și Erdogan. 

Potrivit acestuia, cererile de la Kremlin se împart în doua categorii. 

În prima categorie, o primă condiție presupune ca Ucraina să fie neutră și să nu adere la NATO.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a indicat deja că este împăcat cu această perspectivă.

Condițiile cele mai dure puse de Rusia: Ucraina să renunțe formal la 'republicile' din Donbas și la Crimeea

Alte condiții puse de Rusia cer Ucrainei să treacă printr-un proces de demilitarizare, pentru a nu mai fi un pericol pentru Rusia.

De asemenea, limba rusă ar trebui să beneficieze de protecție în Ucraina.

Putin mai insistă și pentru un așa-numit "proces de denazificare" în Ucraina, cerință ofensatoare pentru Volodimir Zelenski, care este evreu și are înaintași ce au murit în Holocaust.

A doua categorie de condiții este critică, pentru că acestea implică regiunea Donbas.

Deși Kalin nu a intrat în detalii, se presupune că Rusia  va cere ca guvernul ucrainean să renunțe la teritoriul din estul Ucrainei.

O altă presupunere este că Rusia va cere ca Ucrainei să accepte în mod oficial faptul că Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, aparține de drept Rusiei.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close