Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin amenință Polonia cu o ripostă "cu toate mijloacele" de care dispune Rusia

Vladimir Putin amenință Polonia cu o ripostă "cu toate mijloacele" de care dispune Rusia

Rusia va riposta militar dacă Polonia va lansa agresiuni împotriva Belarus.

Vladimir Putin amenință Polonia cu o ripostă "cu toate mijloacele" de care dispune Rusia
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iul 2023   •   17:07

Avertismentul a fost formulat, vineri, de președintele rus Vladimir Putin, care a convocat prin legătură video o ședință a Consiliului de Securitate al țării.

"Lansarea oricărei agresiuni asupra statului Belarus, membru al Uniunii Rusia - Belarus, va fi considerată o agresiune împotriva Federației Ruse și va primi o ripostă cu toate mijloacele de care dispunem", a afirmat Putin.

"Decizia Poloniei de suplimentare a forțelor de securitate de-a lungul frontierei cu Belarus constituie un motiv de îngrijorare. Urmărim cu multă atenție activitățile Poloniei, care este un stat agresiv", a declarat cu o zi înainte Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.

Vineri, Vladimir Putin a denunțat și presupuse "planuri privind ambiții teritoriale" ale Poloniei în zonele vest-ucrainene.

Citește și: Vladimir Putin susține că Polonia intenționează să ocupe și să anexeze o parte din Ucraina

Liderul de la Kremlin a declarat că Serviciul rus de Informații Externe (SVR) a obținut detalii despre intențiile Poloniei.

"Ar fi o unitate bine echipată pentru a fi utilizată în operațiuni pe teritoriul Ucrainei. Acest proiect ar avea rolul declarat de garantare a securității vestului Ucrainei, dar, de fapt, scopul ar fi ocuparea ulterioară a acestor teritorii. Perspectivele sunt evidente: dacă unitățile poloneze ar ajunge în Liov sau în alte zone din Ucraina, vor rămâne acolo permanent", a estimat Vladimir Putin.

Polonia a început să suplimenteze trupele la frontiera cu Belarus, în contextul prezenței militarilor Wagner

Polonia a decis să transfere unități militare în estul țării, la frontiera cu Belarus, din cauza riscurilor generate de grupul paramilitar rus Wagner.

Autoritățile de la Minsk au confirmat că mercenarii participă la exerciții cu armata belarusă în apropierea frontierei cu Polonia.

"Antrenamentele și exercițiile militare ale armatei belaruse cu grupul Wagner constituie o provocare (...)

Prin urmare, Ministerul Apărării și președintele Comisiei pentru Siguranță Națională au decis să transfere unități militare în estul țării", a declarat Zbigniew Hoffmann, secretarul Comisiei pentru Siguranță Națională de la Varșovia.

Într-o primă măsură, guvernul Poloniei anunțase suplimentarea cu 500 de membri a forțelor de securitate de-a lungul frontierei cu Belarus. 

Sursa: Mediafax

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close