Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin a dat ordin de încetare a focului în Ucraina | Două zile de pace cu ocazia Crăciunului de rit vechi

Vladimir Putin a dat ordin de încetare a focului în Ucraina | Două zile de pace cu ocazia Crăciunului de rit vechi

Rusia anunță o încetare a focului în Ucraina în perioada 6-7 ianuarie, cu ocazia Crăciunului de rit vechi.

Vladimir Putin a dat ordin de încetare a focului în Ucraina | Două zile de pace cu ocazia Crăciunului de rit vechi
Sursa foto: Twitter / Oleksii Danilov
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Ian 2023   •   17:35

Potrivit CNN, președintele rus Vladimir Putin i-a ordonat, joi, ministrului Apărării de la Moscova o încetare a focului în Ucraina pentru 36 de ore.

Încetarea focului ar urma să fie în vigoare din 6 ianuarie, ora locală 12:00, până pe 7 ianuarie, ora locală 24:00.

Motivul invocat de Kremlin pentru încetarea unilaterală a focului este acela de a permite creștinilor ortodocși să participe la slujbele de Crăciun.

Ortodocșii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul în data de 7 ianuarie.

Președinția rusă a menționat în acest sens apelul făcut mai devreme în cursul zilei de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill.

Moscova cere Kievului să declare, la rândul său, o încetare a focului pe perioada Crăciunului de rit vechi

"Ținând cont de apelul Patriarhului Kirill, îi cer ministrului Apărării al Federației Ruse să decreteze, din 6 ianuarie 2023, ora 12:00, până în 7 ianuarie 2023, ora 24:00, o încetare a focului pe întreaga linie de contact între părțile (în conflict) din Ucraina.

Având în vedere faptul că în zonele de luptă se află un număr mare de cetățeni ortodocși, facem apel la partea ucraineană să declare încetarea focului și să le ofere acestora posibilitatea de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în ziua Nașterii lui Iisus Hristos", se spune în declarația de la Kremlin.

Erdogan a anunțat că i-a cerut lui Putin să declare o încetare unilaterală a focului în Ucraina

Putin a vorbit, joi, la telefon cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

În cadrul dialogului, Erdogan i-a spus omologului rus că apelurile la pace și negocieri ar trebui să fie susținute de "o declarație unilaterală de încetare a focului și de perspectiva unei soluții echitabile", notează CNN.

Liderul de la Ankara a subliniat că negocierile anterioare au dat rezultate pozitive, între care stabilirea coridorului de transport cerealier prin Marea Neagră, schimburile de prizonieri și inițiativele de creare a unei zone sigure în jurul centralei nucleare Zaporojie.

Erdogan, care a pledat de la începutul conflictului pentru o soluție diplomatică, avea pe agendă, în cursul zilei, și o discuție cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Foto: Kremlinul, Moscova

×
Subiecte în articol: Rusia incetarea focului
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close