Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin a vorbit despre candidatura din 2024 și l-a lăudat pe Joe Biden pentru că și-a anunțat intenția de fi președinte al SUA mai mult de un mandat

Vladimir Putin a vorbit despre candidatura din 2024 și l-a lăudat pe Joe Biden pentru că și-a anunțat intenția de fi președinte al SUA mai mult de un mandat

Președintele rus Vladimir Putin a abordat, marți, subiectul unui nou mandat prezidențial de șase ani, în condițiile în care mandatul său actualul se încheie în 2024, transmite Reuters.

Vladimir Putin a vorbit despre candidatura din 2024 și l-a lăudat pe Joe Biden pentru că și-a anunțat intenția de fi președinte al SUA mai mult de un mandat
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    30 Noi 2021   •   21:51

Putin a condus Rusia ca președinte sau prim-ministru din 31 decembrie 1999, dată la care a demisionat predecesorul său, Boris Elțîn.

A avut două mandate prezidențiale consecutive de patru ani, maximul permis de Constituția rusă la acel moment și a fost prim-ministru între anii 2008 și 2012, după care s-a întors, din nou, la Kremlin ca președinte, pentru un mandat de șase ani.

În 2018 a fost reales pentru un mandat care se încheie în 2024 iar în decursul anului curent Parlamentul rus a adoptat legea care îi dă voie lui Putin să mai fie președinte de două ori.

Reuters notează că aceste manevre i-au permis actualului lider să devină cel mai longeviv conducător al Rusiei de la Iosif Stalin.

În cadrul unui eveniment economic de la Moscova, Vladimir Putin nu a spus dacă va mai candida sau nu.

El a susținut însă că legea care îi dă dreptul de a mai ocupa funcția prezidențială timp de încă 12 ani de la finele mandatului actual a reușit să împiedice subminarea sistemului politic din Rusia.

Vladimir Putin: "Dacă mai candidez sau nu, decizia urmează să fie luată"

"Dacă mai candidez sau nu este o decizie care urmează să fie luată. Însă existența acestui drept de a candida are deja ca efect stabilizarea situației politice interne", a spus el.

Unii analiști spun că, fără opțiunea de a candida în 2024, Putin ar fi putut să devină un lider ineficient.

Însă Putin subliniază că are acest drept și sugerează că potențiala candidatură din 2024 este ceva ce-l leagă de liderul american Joe Biden.

"Cred că președintele Biden a avut întru totul dreptate să spună că va candida din nou.

Pentru că eu cred că dacă nu începi pregătirile de alegeri, guvernanța țării va suferi într-o măsură semnificativă.

Președintele SUA nu are nevoie de părerile mele, dar cred că a acționat absolut corect", a comentat Putin.

Casa Albă: "Biden va candida în 2024"

În urmă cu o săptămână, Joe Biden și-a confirmat oficial intenția de a candida la președinția SUA în 2024.

Confirmarea oficială a venit de la purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

"Va candida. Aceasta este intenția sa", a spus Psaki.

În pofida tensiunilor dintre cele două țări în diverse dosare și mai ales în ceea ce privește Ucraina, Vladimir Putin susține că are o bună relație de lucru cu omologul său american iar Kremlinul a anunțat de mai multe ori în ultimele săptămâni posibilitatea unui al doilea summit între cei doi lideri, după cel de la Geneva, din luna iunie a acestui an.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al lui Putin a denunțat drept un "amestec absurd"  (în treburile interne ale Rusiei) o rezoluție propusă de membrii Congresului SUA și care propune ne-recunoașterea actualului președinte rus dacă acesta rămâne la putere după 2024.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin mandat prezinențial
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close